Στο Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, το διασημότερο θεατρικό έργο του Ιταλού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλο, οι θεατές παρακολουθούν τις πρόβες ενός θιάσου, όταν ξαφνικά εισβάλλουν στο θέατρο έξι χαρακτήρες οι οποίοι ζητούν από τον σκηνοθέτη να αναλάβει να γράψει την ιστορία τους και να την ανεβάσει. Οι χαρακτήρες ζητούν επίμονα να τους δοθεί ζωή, να τους επιτραπεί να αφηγηθούν την ιστορία τους. Για τον σκοπό αυτό, ο καθένας τους παρουσιάζει την ιστορία ιδωμένη από τη δική του οπτική γωνία. Σαν τα έξι πρόσωπα του Λουίτζι Πιραντέλο, έτσι και στο μυθιστόρημα Δεκαέξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, δεκαέξι πρόσωπα ζητούν από την συγγραφέα Μαρία Λουκά να τους αφήσει να βγουν στο φως...
Ο Μιχαήλ είναι ένας δεκαπεντάχρονος, γεμάτος ένταση, που μοιάζει με καζάνι που κοχλάζει όλη την ώρα. Ένα περιφερόμενο ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Στο σχολείο μπλέκεται διαρκώς σε καβγάδες. Στο τελευταίο επεισόδιο παρενέβη σε μια διένεξη δύο συμμαθητριών του, της Χριστίνας και της Ελένης, με τον καθηγητή της φυσικής. Η μία κοπέλα φωτογράφισε με το κινητό τον φυσικό την ώρα που έσκυβε να σηκώσει τον μαρκαδόρο. Ο φυσικός προσπάθησε να τραβήξει την τσάντα, που είχε μέσα το κινητό της και τότε τον έβρισε, τον έσπρωξε και τον έριξε κάτω ο Μιχαήλ, που ήταν φίλος με τα κορίτσια και μετά ο Μιχαήλ έφυγε σε έξαλλη κατάσταση από την τάξη, σκαρφάλωσε στο κάγκελο της εσωτερικής αυλής και το ταρακουνούσε φωνάζοντας και βρίζοντας. Τι θα γινόταν αν έπεφτε στην τσιμεντένια αυλή από ένα ύψος τριών μέτρων;
Η ψυχολόγος του σχολείου έχει μελετήσει τον Μιχαήλ και είχε καταρτίσει ένα πρόγραμμα τακτικών επαφών μαζί του για να τον βοηθήσει να μάθει να διαχειρίζεται τον θυμό του και στα συναισθήματά του γενικότερα, ώστε να μπορεί να λειτουργεί στην προσωπική και σχολική του ζωή.
Το συγκεκριμένο επεισόδιο απασχόλησε την διευθύντρια του Σχολείου, τον φυσικό, τον γυμναστή, τον πατέρα και την μητέρα του Μιχαήλ, την ψυχολόγο του σχολείου, τη φιλόλογο, την Χριστίνα, την Ελένη, τον Πέτρο και άτομα από την Αμφιτρίτη, το Κέντρο Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Αποκατάστασης, εκεί όπου στα παιδιά θα τους δοθεί η ευκαιρία να εξαργυρώσουν τις ποινές της αποβολής από το σχολείο, με προσφορά εργασίας κοινωνικής ωφέλειας...
Τα τρία παιδιά θα βρεθούν για λίγο έξω από τον κλειστό και προστατευμένο κόσμο του σχολείου τους και θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με νέες, άγνωστες καταστάσεις, με μια διαφορετική πραγματικότητα, όπου θα ακούσουν και θα μάθουν, θα δώσουν και θα πάρουν, βυθίζοντας τους εαυτούς τους σε μια πρωτόγνωρη για αυτά ώσμωση ιδεών και εμπειριών.
Επιστρέφοντας στο σχολείο τους, θα αισθανθούν πιο ώριμα και πιο έτοιμα από ποτέ να κάνουν το επόμενο βήμα, να υιοθετήσουν πιο θετικές σκέψεις και να πάρουν κρίσιμες για τη ζωή τους αποφάσεις, μπαίνοντας σε έναν δρόμο γλυκόπικρο, ταραχώδη κι απρόβλεπτο. Αυτόν που οδηγεί στην ενηλικίωση.
Το βιβλίο αυτό είναι ένα μικρό λογοτεχνικό διαμάντι που δεν κραυγάζει την αξία του. Το καταλαβαίνεις αφού έχεις τελειώσει την ανάγνωση. Η ατμοσφαιρική και φιλοσοφική αφήγηση της Μαρία Λουκά κυλά μέσα σου σαν βάλσαμο, σαν αντίδοτο στην αποξένωση και στους κυνικούς καιρούς που ζούμε.
Πρόκειται για ένα πολύ καλό μυθιστόρημα.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το μυθιστόρημα της Μαρίας Λουκά Δεκαέξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Η Μαρία Λουκά γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Για τριάντα πέντε χρόνια δίδαξε σε διάφορα σχολεία της Κύπρου και αφυπηρέτησε από τη θέση της Διευθύντριας Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Για ένα διάστημα ήταν αποσπασμένη στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, όπου ασχολήθηκε με τη συγγραφή σχολικών βιβλίων. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει για τους μαθητές της θεατρικά έργα, με τα οποία πήρε μέρος στους Παγκύπριους Αγώνες Σχολικού Θεάτρου, κερδίζοντας τρία πρώτα βραβεία και δύο επαίνους. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου. Σήμερα, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης του Γραμματισμού και υπεύθυνη της Αναγνωστικής Λέσχης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λακατάμιας. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή Δεκατέσσερα τραγούδια για ένα μικρό άγγελο, το παιδικό βιβλίο Ιστορίες της μικρής Φιλιώς (Βραβείο Λογοτεχνίας από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού–Νεανικού Βιβλίου), το εφηβικό μυθιστόρημα Η αφέντισσα της Λάρας (Βραβείο Λογοτεχνίας από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού–Νεανικού Βιβλίου) και το λεύκωμα ποίησης και φωτογραφίας Όρη Λευκά. Τα Δεκαέξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα είναι το δεύτερό της μυθιστόρημα.