Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όταν το «σαν» μπήκε στη ζωή μας * Της αλός νεύμα * Τα κύματα * Αγάπη μου, έχασα το παιδί μας! * Αγάπησέ με αν τολμάς * Καβαλάρης θάνατος * Αιχμάλωτοι * Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει θάνατος * Ίχνος στον καθρέφτη * Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα * Αδαμάντινα τείχη: Φιανκέτο * Ματωμένος Δούναβης ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Φως όπως μανταρίνι * Κατάβασις * Θαλασσινό μονόπρακτο στο Αιγαίο ** Διάφορα άλλα: Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Στην άλλη πλευρά του κρεβατιού * Χορός στα ποτήρια * Ιβ & Βη * Η αγάπη είναι η απάντηση ** Παιδικά: Ο τυφώνας: Μια ιστορία για τη δυσλεξία * Τα βάσανα του Τεό και της Λέας * Η μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση

Ο Θάνος Κονδύλης και Το μυστικό του βασιλιά Λεωνίδα


Συγγραφή για ενήλικες ή για παιδιά; Η εργογραφία σας περιέχει βιβλία για όλες τις ηλικίες. Ποιες είναι οι διαφορές τους;
Θ.Κ.: Όντως στην εργογραφία μου υπάρχουν βιβλία για όλες τις ηλικίες. Προφανώς τα παιδιά είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία αναγνωστών που θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση ως προς τον τρόπο γραφής. Η γλώσσα πρέπει να είναι πιο απλή και πιο σαφής, επίσης πιο προσεγμένη στον τρόπο απόδοσης νοημάτων και πιο παραστατική ορισμένες φορές. Επιπλέον θεωρώ ότι οι χαρακτήρες πρέπει να είναι ήπιοι στη συμπεριφορά τους προς τους άλλους, δραστήριοι και ευρηματικοί. Τέλος, να μεταδίδουν τα ωραία και υψηλά νοήματα της ηθικής και να εισάγουν σταδιακά τους μικρούς αναγνώστες στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Τι κερδίζουν τα παιδιά από την επαφή τους με λογοτεχνικά έργα;
Θ.Κ.: Θα μπορούσα να παρομοιώσω τη λογοτεχνία στα παιδιά σαν το καθάριο νερό στα νεαρά φυτά. Χωρίς αυτήν τα παιδιά δεν μπορούν να αναπτυχθούν σωστά. Ο ψυχικός τους κόσμος θα είναι ελλιπής και τα παιδιά θα έχουν πνευματικές στρεβλώσεις όταν το μυαλό και η καρδιά τους δεν έχουν αγγίξει το αγαθό της λογοτεχνίας.

Η λογοτεχνία έχει να προσφέρει πολλά στα παιδιά...
Θ.Κ.: Πολλά για τα οποία εξάλλου έχουν γραφτεί δοκίμια από τους ειδικούς: εξάσκηση του μυαλού, καλλιέργεια της ψυχής και πνεύματος, ανάπτυξη κριτικής σκέψης, εξάλειψη δυσλεξίας, είναι μόνο μερικά από τα οφέλη της λογοτεχνίας στα μικρά παιδιά.

Σε ποιους αναγνώστες απευθύνεται Το μυστικό του Λεωνίδα;
Θ.Κ.: Απευθύνεται κυρίως στα παιδιά από 8 έως 15 ετών. Αυτό το βιβλίο έχει να τους προσφέρει πολλά τόσο σε θέματα ιστορίας (π.χ. διδάσκει τη ζωή στην αρχαία Σπάρτη), σε θέματα λόγου και γραφής (είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε η ελληνική γλώσσα να είναι απλή και κατανοητή), όσο και σε θέματα λογοτεχνίας, μιας και το βιβλίο έχει ήδη χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως ένα κλασικό εφηβικό ανάγνωσμα που τιμάει το χώρο του ως έργο του πεζού λόγου.

Από που εμπνέεστε τις ιστορίες των βιβλίων σας; Τελικά, η συγγραφή είναι μια εσωτερική ανάγκη;
Θ.Κ.: Η γραφή για εμένα είναι κάτι περισσότερο από ένα επάγγελμα. Είναι εσωτερικό βίωμα και πνευματικός περίπατος σε μονοπάτια της φαντασίας που κανείς δεν μπορεί να ανιχνεύσει με τις φθαρτές αισθήσεις. Εκεί βρίσκονται οι ήρωες των έργων μου και περιμένουν την ώρα που θα με συναντήσουν, ώστε στη συνέχεια να τους αποτυπώσω στο χαρτί κι έτσι ν’αρχίσουν την επικοινωνία τους με τον κόσμο μας, με τους αναγνώστες μου.

Μετά το Μυστήριο στην αρχαία Αθήνα και Το μυστικό του βασιλιά Λεωνίδα, να περιμένουμε κι άλλες μυθογραφίες σας με τόπο δράσης την Ελλάδα της αρχαιότητας;
Θ.Κ.: Εννοείται. Μπορώ να αποκαλύψω ότι σε λίγους μήνες από σήμερα το τρίτο βιβλίο της σειράς θα είναι στα χέρια των μικρών μου φίλων. Είναι μια ιστορία για την αρχαία Ολυμπία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι ένα από τα θαύματα του αρχαίου κόσμου, το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία.

Ευχαριστώ πολύ!


Στο οπισθόφυλλο γράφει...
Αρχαία Ελλάδα, 480 π.Χ. Οι Πέρσες, προτού επιτεθούν στη Σπάρτη, στέλνουν πρέσβεις απαιτώντας την ουδετερότητά της.
Την ίδια περίοδο ο δωδεκάχρονος Πλείσταρχος, γιος του βασιλιά Λεωνίδα, έχει αποχωριστεί την οικογένειά του και εκπαιδεύεται σε στρατόπεδο της αρχαίας Σπάρτης, όπως όλοι οι νέοι Σπαρτιάτες.
Εκεί κάποιοι προσπαθούν να τον δολοφονήσουν, αλλά ο Πλείσταρχος καταφέρνει να γλιτώσει και με τον ξάδελφό του, Αγαθοκλή, ψάχνουν να βρουν τους δολοφόνους.
Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν ο δεύτερος βασιλιάς της Σπάρτης, ο Λεωτυχίδας, συλλαμβάνει και φυλακίζει τον Λεω­νίδα, που θέλει να πολεμήσει τον εχθρό στις Θερμοπύλες.
Τα δυο παιδιά και η παρέα τους από το στρατόπεδο αναλαμβάνουν δράση.
Η μοίρα της πατρίδας βρίσκεται στα χέρια τους.
Θα τα καταφέρουν;
Ποιο είναι το μυστικό που κρύβει καλά ο Λεωνίδας;

Το μυθιστόρημα του Θάνου Κονδύλη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.
Εικονογράφος: Τσίλης Θάνος

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος, Γουον-πιένγκ ΣονΚαβαλάρης θάνατος, Άρη ΠαχήΧορός στα ποτήρια, Γεωργίας ΤάτσηΤης αλός νεύμα, Κωνσταντίας Σκανδάλου-ΚορδολαίμηΤα κύματα, Βιρτζίνια ΓουλφΑγάπη μου, έχασα το παιδί μας! Θοδωρή ΠολίτηΟ τυφώνας: Μια ιστορία για τη δυσλελία, Όλγας Κέγκου
Από την Κέρκυρα στην Αίγυπτο με μια βαλίτσα όνειρα, Μ. Φιλιππάτου και Η αγάπη είναι η απάντηση, Γ. ΑρβανίτηΗ μάγισσα Θερμουέλα σε κρίση, Χριστόφορου ΧριστοφόρουΑιχμάλωτοι, Κωνσταντίνου ΣαγκριώτηΊχνος στον καθρέφτη, Ελευθερίας ΜεταξάΑγάπησέ με αν τολμάς, Ηλιάνας ΚλειτσογιάννηΙβ και Βη, Ευθύμιου ΣακκάΜατωμένος Δούναβης, Παρασκευής Καριώτου
Σκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤα βάσανα του Τεό και της Λέας, MuzoΘαλασσινό μονόπρακτο στο Αιγαίο, Πασχαλίας ΑστερινούΚατάβασις, Θεοδόση ΠαπαδημητρόπουλουΜια φορά κι έναν καιρό, Άρης από το ΑρίSTARχος, Η λύτρωση της αθεΐας: Εξορκίζοντας του μάγους και 10 παράθυρα ανοιχτά
Φως όπως μανταρίνι, Έφης ΝικολαΐδουΑδαμάντινα τείχη: Φιανκέτο, Ελένης Σίντου