Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Νουβέλα: Αγόρια και κορίτσια ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Απόλλων Κιθαρωδός

Γλυπτοθήκη Μονάχου

Φίλες και φίλοι,
Τα ταξίδια της ελληνικής τέχνης στα μουσεία του κόσμου συνεχίζονται και το 2019. Εγώ και η φιλότεχνη στέγη της Τζένης σας ευχόμαστε να έχετε μια υπέροχη χρονιά, γεμάτη υγεία και αγάπη!
Ξεκινάμε με την παρουσίαση ενός καταπληκτικού μαρμάρινου γλυπτού, ύψους 2.53 μέτρων που εκτίθεται στην περίφημη Γλυπτοθήκη του Μονάχου, αντίγραφο ελληνικού αγάλματος του 420 π.Χ, αποδιδόμενο στον Σκόπα.

Το συγκεκριμένο, αποκαλείται και «Απόλλων Barberini».
Το κεφάλι μέχρι τον λαιμό είναι φτιαγμένο από ξεχωριστό κομμάτι μαρμάρου και προσαρμόζεται σε αντίστοιχη οπή του δώματος. Απεικονίζει έναν μεγαλοπρεπή και μεγαλόσωμο θεό, ο οποίος πλησιάζει με αργό βηματισμό, μένοντας μια στιγμή ακίνητος, στηριζόμενος στο δεξί του πόδι, με ελαφρά λυγισμένο και χαλαρό το αριστερό. Στο αριστερό του χέρι κρατά μια τεράστια κιθάρα.
Αντίθετα με τις συνήθεις απεικονίσεις του -εμφανίζεται γυμνός ή περίπου γυμνός, ενσαρκώνοντας το αθλητικό ιδεώδες- ο Κιθαρωδός Απόλλων φορά έναν μακρύ και βαρύ χιτώνα που φτάνει το έδαφος σχηματίζοντας πλούσιες και βαθιές πτυχώσεις. Στη μέση του, μια φαρδιά ζώνη σφίγγει τον χιτώνα που αναδιπλώνεται και την σκεπάζει.
Τα μάτια του αγάλματος είναι ένθετα από λευκό μάρμαρο, με την ίριδα και τις βλεφαρίδες φτιαγμένες από χαλκό.
Η κόμη, πλούσια και περίτεχνη, καταλήγει σε μακριούς βοστρύχους μέχρι το ύψος του θώρακα.

Παλιότερα θεωρούσαν ότι επρόκειτο για γυναικεία μορφή, συγκεκριμένα απόδοση της μούσας του Αργείου γλύπτη Αγελάδα, που ήταν δάσκαλος του Φειδία και του Πολύκλειτου. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι παριστάνει τον Απόλλωνα, επειδή η ενδυμασία του είναι εκείνη η εορταστική των Πυθίων, η οποία φοριόταν από τους καλλιτέχνες που έπαιρναν μέρος στον διαγωνισμό μουσικής.
Παράλληλα με το εξαιρετικό άγαλμα, δείτε, φίλες και φίλοι, και μια ζωγραφική απεικόνιση του θεού Απόλλωνα, αυτή τη φορά με τη λύρα του.
Κλικ εδώ για περισσότερα της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας Σερίφη
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη