Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Νίκος Βασταρδής

Γεννήθηκε στον Πειραιά την 1η Μαΐου 1924 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όποια Τετάρτη θες» (του Muriel Pesnik, θέατρο Όρβο, 1975-1976).
Ήταν ο πατέρας της ηθοποιού Άννας Αδριανού και του μουσικού Μάριου Βασταρδή που σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1984. Πέθανε στις 19 Μαρτίου 2012.
Στα πρώτα του θεατρικά βήματα εμφανίστηκε με το Θέατρο Τέχνης (1942-1944) και με το «Θέατρο του Λαού» και τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» (1945-1946). Στη συνέχεια αφοσιώθηκε στο μουσικό θέατρο, κάνοντας περιοδείες και συμμετέχοντας σε πολλές παραστάσεις και το 1953 συγκρότησε δικό του θίασο οπερέτας. Από το 1956 επέστρεψε στην πρόζα, παίζοντας δίπλα στον Μάνο Κατράκη, την Έλσα Βεργή, τον Κώστα Ρηγόπουλο και άλλους. Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Γ. Θεοδοσιάδη και το 1982 ίδρυσε το θέατρο «Θεμέλιο» στην Κυψέλη, όπου πρωταγωνιστούσε και σκηνοθετούσε, στο οποίο εγκαινίασε και δραματική σχολή το 1992. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η κυρία δεν με μέλει» (του Βικτοριέν Σαρντού, θέατρο Αθήναιον, καλοκαίρι 1976).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 15 ταινίες, με πρώτη την «Έλα στο θείο» (1950) και τελευταία την «Θύρα 7, η μεγάλη στιγμή» (1983), σε μία συμπαραγωγή, δύο βιντεοταινίες και μία μικρού μήκους.
Στην τηλεόραση ξεκίνησε μια σημαντική πορεία χάρη στις δημοφιλείς ιστορικές σειρές όπου συμμετείχε «Εν τούτω νίκα» (ΥΕΝΕΔ, 1973-1974) και «Πορφύρα και αίμα» (ΥΕΝΕΔ, 1977-1978). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (24/8/1973).
Εμφανίστηκε και σε άλλες σειρές της δεκαετίας του 1970 ενώ ακολούθησε μια σιωπή πολλών χρόνων, ως τη δεκαετία του 1990 και εφεξής: «Η λάμψη» (ΑΝΤ1, 1994-1995), «Όσο υπάρχει αγάπη» (ΑΝΤ1, 2001-2002) κ.ά. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» για την εμφάνισή του στη σειρά «Οι δίκαιοι» (22/3/1974).
Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 10 παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας», πάλι τη δεκαετία του 1970. Στη φωτογραφία ένα κολακευτικό δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» για τη συνολική του ως τότε πορεία στην ελληνική τηλεόραση (8/6/1978).
Το 2007 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Περίπλους η αυτοβιογραφία του, με τίτλο: «Θυμάμαι: ιστορίες μέσα και έξω από την αυλαία». Η μορφή του αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον πέντε εξώφυλλα, όλα σχετικά με την τηλεοπτική του πορεία (η έρευνα συνεχίζεται).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα, τα δημοσιεύματα και κάποια από τα εξώφυλλα προέρχονται από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Τα υπόλοιπα εξώφυλλα προέρχονται από τα sites greekcomics.gr και retromaniax.gr.
Την 2η εικόνα τη βρήκα στο διαδίκτυο.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη