Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Νίκος Βασταρδής

Γεννήθηκε στον Πειραιά την 1η Μαΐου 1924 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όποια Τετάρτη θες» (του Muriel Pesnik, θέατρο Όρβο, 1975-1976).
Ήταν ο πατέρας της ηθοποιού Άννας Αδριανού και του μουσικού Μάριου Βασταρδή που σκοτώθηκε σε τροχαίο το 1984. Πέθανε στις 19 Μαρτίου 2012.
Στα πρώτα του θεατρικά βήματα εμφανίστηκε με το Θέατρο Τέχνης (1942-1944) και με το «Θέατρο του Λαού» και τους «Ενωμένους Καλλιτέχνες» (1945-1946). Στη συνέχεια αφοσιώθηκε στο μουσικό θέατρο, κάνοντας περιοδείες και συμμετέχοντας σε πολλές παραστάσεις και το 1953 συγκρότησε δικό του θίασο οπερέτας. Από το 1956 επέστρεψε στην πρόζα, παίζοντας δίπλα στον Μάνο Κατράκη, την Έλσα Βεργή, τον Κώστα Ρηγόπουλο και άλλους. Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Γ. Θεοδοσιάδη και το 1982 ίδρυσε το θέατρο «Θεμέλιο» στην Κυψέλη, όπου πρωταγωνιστούσε και σκηνοθετούσε, στο οποίο εγκαινίασε και δραματική σχολή το 1992. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Η κυρία δεν με μέλει» (του Βικτοριέν Σαρντού, θέατρο Αθήναιον, καλοκαίρι 1976).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 15 ταινίες, με πρώτη την «Έλα στο θείο» (1950) και τελευταία την «Θύρα 7, η μεγάλη στιγμή» (1983), σε μία συμπαραγωγή, δύο βιντεοταινίες και μία μικρού μήκους.
Στην τηλεόραση ξεκίνησε μια σημαντική πορεία χάρη στις δημοφιλείς ιστορικές σειρές όπου συμμετείχε «Εν τούτω νίκα» (ΥΕΝΕΔ, 1973-1974) και «Πορφύρα και αίμα» (ΥΕΝΕΔ, 1977-1978). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» (24/8/1973).
Εμφανίστηκε και σε άλλες σειρές της δεκαετίας του 1970 ενώ ακολούθησε μια σιωπή πολλών χρόνων, ως τη δεκαετία του 1990 και εφεξής: «Η λάμψη» (ΑΝΤ1, 1994-1995), «Όσο υπάρχει αγάπη» (ΑΝΤ1, 2001-2002) κ.ά. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» για την εμφάνισή του στη σειρά «Οι δίκαιοι» (22/3/1974).
Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 10 παραστάσεις του «Θεάτρου της Δευτέρας», πάλι τη δεκαετία του 1970. Στη φωτογραφία ένα κολακευτικό δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» για τη συνολική του ως τότε πορεία στην ελληνική τηλεόραση (8/6/1978).
Το 2007 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Περίπλους η αυτοβιογραφία του, με τίτλο: «Θυμάμαι: ιστορίες μέσα και έξω από την αυλαία». Η μορφή του αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον πέντε εξώφυλλα, όλα σχετικά με την τηλεοπτική του πορεία (η έρευνα συνεχίζεται).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι φωτογραφίες από τα θεατρικά προγράμματα, τα δημοσιεύματα και κάποια από τα εξώφυλλα προέρχονται από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Τα υπόλοιπα εξώφυλλα προέρχονται από τα sites greekcomics.gr και retromaniax.gr.
Την 2η εικόνα τη βρήκα στο διαδίκτυο.
Το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη