Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Μάνος Βενιέρης

Μάνος Βενιέρης
Γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά το 1947 και σπούδασε στις δραματικές σχολές του Ωδείου Αθηνών και του Πειραϊκού Συνδέσμου. Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα. Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού Μαρίας Μπονίκου. Πέθανε στις 7 Σεπτεμβρίου 2020. Η φωτογραφία είναι από ολοσέλιδη συνέντευξή του στο περιοδικό Ντομινό (11/4/1975).
Σημείωμα Μάνου ΒενιέρηΣημείωμα Μάνου Βενιέρη
Στο θέατρο άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ως σκηνοθέτης και ηθοποιός, καθώς και ως συγγραφέας σημαντικών θεατρικών έργων για ενηλίκους και παιδιά.
Βραβεύτηκε για τις «Παλιατσούρες» (Αθήνα: Κάλβος, 1970) και για το «Σκέπασε, μάνα, σκέπασε» (Αθήνα: Δωδώνη, 1983). Τα παιδικά του κείμενα ανέβηκαν σε κεντρικές αθηναϊκές σκηνές με μεγάλη απήχηση αλλά και στο ραδιόφωνο.
Στις φωτογραφίες, σημειώματά του από τις θεατρικές παραστάσεις όπου συμμετείχε: «Την Κυριακή μπορείς; Όχι… Όχι…» (θέατρο Φλόριντα, καλοκαίρι 1991, κείμενο και σκηνοθεσία δικά του) και «Ρόδος και Πασαλιμάνι, πού το παν’ οι Αμερικάνοι» (θέατρο Ακάδημος, 1975-1976, κείμενο δικό του μαζί με τον Κ. Καπνίση)
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε μόλις 8 ταινίες, με πρώτη το «Κοροϊδάκι της πριγκιπέσας» (1972). Επίσης εμφανίστηκε σε τουλάχιστον 2 βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980, εκ των οποίων όμως έγραψε το σενάριο σε τουλάχιστον 13 ενώ σκηνοθέτησε δύο -κυρίως μαγνητοσκόπηση επιθεωρήσεων που είχε αναλάβει (η έρευνα συνεχίζεται).
Περιοδικό Ντομινό 1976 (απόκομμα)
Στην τηλεόραση ήταν από τις αγαπημένες μας φωνές στις μεταγλωττίσεις της δεκαετίας του 1970 και 1980. Ήταν ο Τζο Ίνγκαλς στο «Μικρό σπίτι στο λιβάδι», ο Τέρι στην «Κάντυ-Κάντυ», ο He-Man, ο Οδυσσέας στην «Οδύσσεια του διαστήματος» κ.π.ά. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα με τον απολογισμό του 1975 (Ντομινό, 1/1/1976).
Ο Μάνος Βενιέρης στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι εραστές του ονείρου» (του Γιάννη Δαλιανίδη, θέατρο Βέμπο, καλοκαίρι 1972)
Ως φυσική παρουσία συμμετείχε σε ελάχιστες σειρές, κυρίως της δεκαετίας του 1970, όπως «Ο αστερισμός των λύκων» (ΥΕΝΕΔ, 1974-1975), «Ιστορίες της ζωής» (ΥΕΝΕΔ, 1981-1982) κ.ά. ενώ έγραψε το σενάριο μίας: «Θωμάς επί Κολωνώ» (ΕΡΤ, άνοιξη 1977). Επίσης εμφανίστηκε σε δύο παραστάσεις του Θεάτρου της Δευτέρας: «Άννα Λουκάστα» (του Φίλιπ Γιόρνταν, 1977) και «Ο Σινάνης» του Δημητρίου Βυζαντίου (1983). Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Οι εραστές του ονείρου» (του Γιάννη Δαλιανίδη, θέατρο Βέμπο, καλοκαίρι 1972).
Αρκετά από τα θεατρικά του έργα και διασκευές κυκλοφόρησαν σε βιβλία, όπως και κάποια μυθιστορήματά του που απευθύνονται σε παιδιά.
Η σημαντική αυτή πορεία αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον τρία εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου Τουρλή
Πηγές:
Οι φωτογραφίες των θεατρικών προγραμμάτων και τα δημοσιεύματα και εξώφυλλα (πλην της Βεντέτας που είναι από αρχείο φίλου) των περιοδικών είναι από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών και τη Βιβλιοθήκη αντίστοιχα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Ε.Λ.Ι.Α.-Μ.Ι.Ε.Τ.)
Τα εξώφυλλα των βιβλίων τα βρήκα στο διαδίκτυο.
To screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη