Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Πόρνες

Πόρνες, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου

Η Τασία Χατζή έγραψε το 1980 το βιβλίο «Πουτάνα, μια γυναικεία μοίρα», το οποίο επανακυκλοφόρησε το 1993 εμπλουτισμένο με τον τίτλο «Πουτάνα, 13 χρόνια μετά». Και τα δύο ταράξανε τα νερά της κοινωνίας και φέρανε πιο κοντά στον κόσμο τη ζωή, την καθημερινότητα και τις δυσκολίες των ιερόδουλων. Ποιες είναι αυτές οι γυναίκες; Γιατί «βγήκαν στο κλαρί»; Τι ρόλο έπαιξε στην απόφασή τους το εύκολο κέρδος; Τις εκβιάσανε ή τις αναγκάσανε; Τι βιώνουν με τους άντρες πελάτες; Πώς και γιατί υποκύπτουν στην κακοποίηση; Ο σκηνοθέτης Γιάννης Διαμαντόπουλος συγκέντρωσε αυτές τις ιστορίες, τις ένωσε και δημιούργησε μια αξιόλογη παράσταση αφιερωμένη σε αυτές τις αφανείς ηρωίδες.

Δεκατρείς ηθοποιοί ανεβαίνουν στη σκηνή και καλωσορίζουν τους θεατές στον κόσμο της νύχτας, σε ένα περιβάλλον σκληρό, άσπλαχνο, ωμό, κυνικό, στον κόσμο τον δικό τους. Διαφορετικής σωματοδομής γυναίκες, διαφορετικοί χαρακτήρες, διαφορετικές ιστορίες, διαφορετικά κοινωνικά, οικογενειακά και οικονομικά υπόβαθρα ξεδιπλώνονται σε μια παράσταση 90 λεπτών περίπου, με τις δύσκολες στιγμές να εναλλάσσονται με το χιούμορ, με τη βία και την εκμετάλλευση να δίνουν τη θέση τους στην αισιοδοξία και στην ωριμότητα. Οι μικροί μονόλογοι δίνουν τη θέση τους σε στακάτους, γρήγορους διαλόγους κι αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται διαρκώς ως το τέλος κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον. Ο Γιάννης Διαμαντόπουλος προχώρησε όμως και πέρα από το κείμενο: μπορεί στην αρχή να γνωρίζουμε δεκατρείς γυναίκες ντυμένες προκλητικά, με πρόστυχη συμπεριφορά και επαγγελματισμό, σταδιακά όμως μεταμορφώνονται και αλλάζουν σε κάτι πιο οικείο, γίνονται κομμάτι της δικής μας καθημερινότητας, αφού «απεκδύονται» και ξαναντύνονται με ρούχα απλά, με μπλούζες, τζιν και φούστες, με αθλητικά παπούτσια και στο τέλος μάς συστήνονται με το όνομά της η καθεμιά. Οι ιερόδουλες δεν είναι ξένη σάρκα αλλά γυναίκες της διπλανής πόρτας, με ενδιαφέροντα, αγωνίες, ελπίδες, φόβους και δύσκολα ξεχωρίζουν από όλους εμάς. Η ματιά του Γιάννη Διαμαντόπουλου μας βοηθάει να τις γνωρίσουμε καλύτερα, να τις αγκαλιάσουμε, να τις αγαπήσουμε μα πάνω απ' όλα να τις σεβαστούμε.

Πόρνες, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου

Οι ηθοποιοί είναι πολύ καλές ερμηνευτικά και εκφραστικά, έχουν καλή χημεία μεταξύ τους, αλληλοκαλύπτονται και αλληλοσυμπληρώνονται. Όποτε τα φώτα εστιάζουν σε κάθε μία από αυτές για να συνεχίσει τη δική της ιστορία, οι άλλες παίζουν μεταξύ τους, βοηθάνε η μία την άλλη σε κάποια σκηνή, αντιδρούν σε όσα ακούνε, ακόμη και με το κοινό παίζουν με εκφράσεις, νεύματα και συνωμοτικά ψιθυρίσματα κι όλα αυτά δημιουργούν ένα αρραγές σύνολο και μια διαρκώς κινούμενη εικόνα. Έχουμε γυναίκες παχουλές και ψηλές, με αναπηρία και ιδιωματικές εκφράσεις, ξένες και Ελληνίδες, παιδιά της πόλης και του χωριού, κυνηγημένες και απελπισμένες κι η κάθε ηθοποιός έχει δουλέψει σωστά τον εκάστοτε ρόλο. Κι όσο προχωράει το έργο κι αυτές οι γυναίκες αρχίζουν να αφαιρούν τα προκλητικά ρούχα και το μακιγιάζ τόσο περισσότερο απλοποιούνται οι κινήσεις και οι εκφράσεις τους, χωρίς όμως να εφησυχάζουν λεπτό! Το σκηνικό είναι απόλυτα ταιριαστό με την ατμόσφαιρα του πορνείου όπου εργάζονται τα κορίτσια και τα κοστούμια είναι σωστές επιλογές, ταιριαστές στον εκάστοτε χαρακτήρα· και τα δύο δημιουργίες της Γιοβάνας Πράσινου.

«Οι πόρνες» της Τασίας Χατζή, με επεξεργασία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, είναι ένα δυνατό, συγκινητικό και σκληρό κείμενο που συστήνει τον κόσμο, τη νοοτροπία και τις σκέψεις των ιερόδουλων. Ο Γιάννης Διαμαντόπουλος του δίνει νέα πνοή και μια έξυπνη ματιά, κάτι που δημιουργεί έναν αέναο κύκλο κινήσεων, εκφράσεων και σκηνών, γεμάτο ποικιλομορφία και χρώματα, στρας και φαντεζί ρούχα. Όλα αυτά όμως απλώς κρύβουν τη γυναίκα της διπλανής πόρτας που υπάρχει σε κάθε μία από τις πρωταγωνίστριες του έργου.
Σωστή και κατάλληλη ατμόσφαιρα, ωραίες ερμηνείες, ενδιαφέρουσα κεντρική ιδέα, σωστή σκηνοθεσία και το τραγούδι της Νένας Βενετσάνου «Αμαρτωλό», του οποίου η διασκευή της Νανάς Γεωργιάδου μας καλωσόρισε στην αρχή, να μας συντροφεύει ως την έξοδο από το θέατρο με τον στίχο-κραυγή: «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω».



Συντελούν:
Επεξεργασία κειμένου: Παναγιώτα Αβραμοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Κωνσταντίνος Ρόδης 
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου
Μουσική: Τάκης Μπινιάρης
Τραγούδι: Νανά Γεωργιάδου
Σχεδιασμός φώτων: Βασίλης Πλατάκης
Σκηνικό - Κοστούμια: Γιοβάνα Πρασίνου
Φωτογραφίες: Κώστας Μουντρίχας
Ηθοποιοί: Αβραμοπούλου Παναγιώτα, Βαργιανίτη Ιωάννα, Δαβίου Μιχαέλα, Ευαγγέλου Άννυ, Κατσαρού Μαρία, Κλεώπα Λουκία, Μπασέτα Μαρίνα, Παπαδοπούλου Άρια, Πριαγγέλου Σοφία, Τζαβάρα Ειρήνη, Χαριάτη Δέσποινα, Χατζηρόδου Αναστασία, Χρυσοχόου Χριστίνα.

Στο θέατρο Broadway κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη