Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Κώστας Πρετεντέρης

Βιβλία της Εστίας για τα Θεατρικά του Κώστα Πρετεντέρη και φωτογραφία του ίδιου

Μεγάλος Έλληνας κωμωδιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα και σπούδασε στο Πειραματικό Σχολείο. Από μαθητής άρχισε να γράφει νούμερα για επιθεωρήσεις.
Το 1953 ανέβηκε στο θέατρο Περοκέ η επιθεώρηση που είχε γράψει με τον τίτλο Και ο μήνας έχει εννιά.
Μερικοί τίτλοι επιθεωρήσεων που έγραψε ο Κώστας Πρετεντέρης μαζί με άλλους κειμενογράφους:
Θέατρο Μπουρνέλη, 1958: Τέντι Μπόις σε συνεργασία με τον Ασημάκη Γιαλαμά και τον Γιωργάκη Θηβαίο,
Θέατρο Μπουρνέλη, 1959: Μοντέρνες γυναίκες ο νυμφίος έρχεται με τον Ασημάκη Γιαλαμά και τον Γιώργο Θηβαίο,
Θέατρο Ακροπόλ, 1961: Γλυκιά Αθήνα σε συνεργασία με τους Ναπολέων Ελευθερίου, Νίκο Φατσέα, Στέλιο Δόξα και Ασημάκη Γιαλαμά.
Η Μάρθα Καραγιάννη παρουσίασε το καλοκαίρι 1977 στο θέατρο Αθηνά την κωμωδία του Κι ο Θεός έπλασε τη γυναίκα.
Από το 1962 αρχίζει να γράφει μαζί με τον Ασημάκη Γιαλαμά για το θέατρο πρόζας και σημείωσαν μαζί τεράστιες και ανεπανάληπτες επιτυχίες και μερικές από αυτές μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο σημειώνοντας και εκεί μεγάλη επιτυχία. Η πρώτη τους μεγάλη επιτυχία ήταν με την κυρία Κατερίνα στα Παιδιά μας οι Κέρβεροι που μετέφεραν στον κινηματογράφο ως Μικροί και μεγάλοι εν δράση, Δεσποινίς διευθυντής από το ομώνυμο θεατρικό έργο τους, Κάτι κουρασμένα παλικάρια, Ένας ιππότης για τη Βασούλα, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη από το ομώνυμο θεατρικό έργο τους, Τζένη Τζένη, Ο Στρατής παραστράτησε, Συμμορία εραστών, Τι τριάντα, τι σαράντα, τι πενήντα. Για δέκα χρόνια έγραψαν μαζί καταθέτοντας αξέχαστες ελληνικές κωμωδίες τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο.
Σενάρια του για τον κινηματογράφο: Χαρούμενο ξεκίνημα, Τζένη Τζένη.
Μεγάλη ήταν η δράση του και στην τηλεόραση υπογράφοντας το σενάριο σε πολλές πετυχημένες σειρές, οι πρώτες που υπήρξαν με την έλευση της τηλεόρασης τη δεκαετία του '70:
Ο κύριος συνήγορος,
Ο κύριος, η κυρία και η μαμά,
Η κοκορόμυαλη,
Η γειτονιά μας,
Τα παιδιά του Ζεβεδαίου,
Ο ονειροπαρμένος,
Ο άνθρωπος μας (συνέχεια του Ονειροπαρμένου με τον Κώστα Βουτσά),
Εκείνος και εκείνες,
Ο δρόμος.

Σημαντική είναι η παρουσία του στο ραδιόφωνο:
Τα καθημερινά του καθημερινού,
Το ημερολόγιο ενός θυρωρού (η σειρά παίχτηκε όταν ο ίδιος είχε φύγει από τη ζωή).

Θεατρικά έργα:
Και ο μήνας έχει εννιά, επιθεώρηση στο θέατρο Περοκέ, 1953,
Πάμε για την Κύπρο, επιθεώρηση στο θέατρο Παπαϊωάννου, 1954,
Ελλάδα για την Ελλάδα, επιθεώρηση στο θέατρο Κυβέλης, 1956,
Δόγμα της γυναίκας στο θέατρο Ακροπόλ, 1956,
Εδώ Αθήναι στο θέατρο Ακροπόλ, 1958,
Τα παιδιά μας οι Κέρβεροι στα θέατρα Ακροπόλ, Μπουρνέλη από τον θίασο της κυρίας Κατερίνας, 1962,
Δεσποινίς διευθυντής στο θέατρο Κοτοπούλη από τον θίασο της Τζένης Καρέζη, 1963,
Μιας πεντάρας νιάτα στο θέατρο Μινώα από τον θίασο της Χριστίνας Σύλβα, 1965,
Το παιχνίδι του γάμου στο θέατρο Χατζηχρήστου από τον θίασο Τζένης Καρέζη,
Η όμορφη και ο τζαναμπέτης στο θέατρο Κοτοπούλη από τον θίασο των Κωνσταντάρα - Ρίζου, 1968,
Τι 30, τι 40, τι 50 στο θέατρο Σινεάκ - Ρεξ από τον θίασο Λάμπρου Κωνσταντάρα,
Τρελές επαφές, μιούζικαλ που παίχτηκε στο θέατρο Μετροπόλιταν από τον θίασο Κωνσταντάρα - Ρίζου, 1978 (επρόκειτο για την τελευταία θεατρική εμφάνιση του Λάμπρου Κωνσταντάρα),
Ο Κουνενές στο θέατρο Γκλόρια από τον θίασο του Κώστα Βουτσά, 1978 (τελευταίο του έργο).

Τραγούδια:
Αλίμονο σ' εσένα,
Ποιος το ξέρει,
Αγαπούλα μου,
Αγαπώ έναν άνθρωπο,
Είσαι συνήθειά μου,
Η βροχούλα,
Η γειτονιά μας,
Οι θαλάσσιες οι χάντρες,
Η μεγάλη μας στιγμή,
Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα,
Κάποιο ρεφρέν,
Κόκκινη κλωστή δεμένη,
Κόσμος πάει και έρχεται,
Μην μου πεις τίποτα,
Μην ερωτεύεσαι το Σάββατο,
Νάνι νάνι,
Παντού και πάντα,
Πόσο λίγο με αγαπούσες,
Φεγγαράκι μου λαμπρό,
Της αυγής σου το φεγγάρι,
Ωχ μανούλα μου.

Από το 1972 γράφει μόνος τον Νονό μου τον διάβολο καθώς και τον Κουνενέ, που παίχτηκε για δύο χρόνια. Πρωταγωνιστής και στα δύο έργα ήταν ο Κώστας Βουτσάς.
Χρονογραφούσε στη Βραδυνή, στην Αθηναϊκή, στην Καθημερινή και τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του στην Ελευθεροτυπία.
Το 1998 κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Εστία, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατο του Κώστα Πρετεντέρη, τρία θεατρικά του έργα τα δύο από αυτά σε συνεργασία με τον Ασημάκη Γιαλαμά (Η κόμισσα της φάμπρικας και Ένας ιππότης για την Βασούλα)και το τρίτο που το είχε γράψει μόνος του (Ο Κουνενές).
Αργότερα κυκλοφόρησε το βιβλίο Θεατρικά Β, από τις εκδόσεις βιβλιοπωλείο της Εστίας: Το καρέ του έρωτα, Μιας πεντάρας νιάτα και Δεσποινίς διευθυντής.
Έγραψε συνολικά πενήντα πέντε θεατρικά έργα τα είκοσι σε συνεργασία με τον Ασημάκη Γιαλαμά.
Είχε γράψει, ο Ασημάκης Γιαλαμάς, για τον συνεργάτη και καλό του φίλο Κώστα Πρετεντέρη στα Θεατρικά, που κυκλοφόρησαν από την Εστία, στον πρόλογο του βιβλίου: «Μου είναι πολύ δύσκολο να γράψω έστω και λίγες γραμμές για τον αείμνηστο συνεργάτη μου Κώστα Πρετεντέρη... Η δημιουργία του Κώστα Πρετεντέρη στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, ήταν πολύ σημαντική. [...] Αποτελεί δείγμα και μαρτυρία του τι θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα αν η μοίρα δεν του έκοβε το νήμα της ζωής πάνω στο ωριμότερο στάδιο της ηλικίας του.».

Έφυγε από τη ζωή πρόωρα στις 19 Δεκεμβρίου του 1978 σε ηλικία μόλις 52 ετών.

Ήταν παντρεμένος με την Άννα Βέννη και απέκτησαν έναν γιο, τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.



Πληροφορίες αντλήθηκαν από το Θεατρικό λεξικό του Αλέξη Σολομού, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος, και από τα Θεατρικά από τις εκδόσεις Εστία, που κυκλοφόρησαν το 1998 με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη