Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο * Κλουαζονέ * Οι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση * Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Οικογένεια Πελτιέ, Η κατάρα, Ροζ, Ανθοπωλείον ο Έρως * Το δάσος των ψυχών * Ρε μπαγάσα * Σε είδα * Μέθεξη * Άννα * Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων * Εν αρχή ην ο έρως ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου * Στερνό μελάνι * Τέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις Βακχικόν * Ένα πιο σκοτεινό φως * Η οργή του Θεού και άλλες ιστορίες ** Διάφορα άλλα: Οι πουτ@νες κι εγώ * Πέντε βιβλία από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Μουσικό άλμπουμ: Worthless Treasures

Άθρωπος 'ς σο σπέλ'

Άθρωπος 'ς σο σπέλ'

Είναι αλήθεια πως πρώτη φορά συνάντησα τόσο ανυπόμονους θεατές σε παράσταση! Αφορμή για τα λεγόμενά μου αποτέλεσε η ποντιακή παράσταση του Τάκη Βαμβακίδη με τίτλο Άθρωπος 'ς σο σπέλ' την οποία και παρακολούθησα στις 26 Απριλίου 2024 στο κινηματοθέατρο Αθήναιον. Ένα από τα ελάχιστα θέατρα που δεν είχα επισκεφθεί –ως τότε– στη Θεσσαλονίκη, με τις εντυπώσεις εντέλει, που αποκόμισα, ν' αποδεικνύονται βεβαίως ευχάριστες και όμορφες, τόσο για τον προσεγμένο χώρο όσο και για το θέαμα που παρακολούθησα.

Εν αναμονή μάλιστα της έναρξης του έργου, οι συζητήσεις στα «πηγαδάκια» των ατόμων που ήδη είχαν καθίσει ήδη στις θέσεις τους –και ήταν όλων των ηλικιών– αφορούσαν κυρίως ιστορίες για τις χαμένες πατρίδες. Με χαμόγελο, νοσταλγία και συγκίνηση συγχρόνως.

Το πρώτο, δεύτερο και τρίτο κουδούνι που σήμανε την έναρξη της παράστασης, αποδείχτηκε αναπάντεχα διαφορετικό στο άκουσμα σε σχέση με όσα συνήθισα στα υπόλοιπα θέατρα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχε αντικατασταθεί με ουρλιαχτά λύκων. (Ακόμη ένα πρωτότυπο «κουδούνι», που θυμόμουν να μου έτυχε στο παρελθόν, αφορούσε πυροβολισμούς. Κι αυτό, γιατί η υπόθεση της παράστασης που παρευρέθηκα αφορούσε αστυνομικό έργο.)
Μετά από μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη, τα φώτα χαμήλωσαν και οι λιγοστοί ψίθυροι σταμάτησαν. Σύντομα, στο λευκό πανί που υπήρχε στο τοίχο της σκηνής, ξεκίνησε η προβολή ενός βίντεο. Προερχόταν από το 1930 και μας παρουσίαζε τους κατοίκους, τα φτωχικά σπίτια, το λιμάνι και τα σοκάκια της τότε Θεσσαλονίκης. Την σκυτάλη έπειτα πήρε ο χαιρετισμός, μέσω βίντεο, του σκηνοθέτη της παράστασης. Του γνωστού σε όλους μας Γιάννη Ζουγανέλη. Κι έπειτα ήταν η ώρα να εμφανιστεί μες σε χειροκροτήματα το κεντρικό πρόσωπο της παράστασης, ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, ο οποίος και εισέβαλε στη σκηνή τραγουδώντας και χορεύοντας ποντιακά, ξεσηκώνοντας αμέσως το κοινό!

Μετά από τις απαραίτητες συστάσεις, μας εξομολογείται πως αποφάσισε να πάρει τα μπογαλάκια του από το σπίτι και να εγκατασταθεί μόνος σε μια έρημη σπηλιά, αφήνοντας πίσω του τη γυναίκα και τα παιδιά του. (Σημείωση: Προσωπικά, το ντύσιμό του μου θύμισε χαρακτήρα από τα αγαπημένα κινούμενα σχέδια Φλινστόουνς! Οι παλαιότεροι πιστεύω θα θυμούνται εκείνους τους διασκεδαστικούς, πρωτόγονους τύπους!)
Μέσ' από ξεκαρδιστικά βίντεο και μονολόγους του, μαθαίνουμε καταρχήν τους λόγους που τον οδήγησαν σ' αυτή του την απόφαση. Κατόπιν, κι ενώ αναζητά χείρα βοηθείας από τους φίλους του, μας εμπιστεύεται και τα σχέδια που έχει για τη συνέχεια.

Η παράσταση περιείχε άφθονο γέλιο μα και συγκινητικές στιγμές, με αρκετές ατάκες γεμάτες τροφή για σκέψη. Έγινε λόγος τόσο για τους άδικους θανάτους των θυμάτων των Τεμπών, όσο και για τον χαμό του αγαπημένου τραγουδιστή Βασίλη Καρρά. Από τη μήνη του ήρωά μας μάλιστα, δεν πέρασαν ασχολίαστα ούτε τα πολιτικά κόμματα της χώρας, καυτηριάζοντας την ανακολουθία των υποσχέσεων με τις πράξεις τους και όχι μόνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ροή της ιστορίας συμμετείχαν μεσώ βίντεο αρκετές γνωστές προσωπικότητες, υποδυόμενοι άτομα τα οποία ήταν άμεσα εμπλεκόμενα στη ζωή του πρωταγωνιστή μας. Όπως η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Πέτρος Πολυχρονίδης, ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Δημήτρης Σταρόβας. Αλλά και η Ματίνα Παγώνη και ο Σάββας Κωφίδης.
Στο τέλος μάλιστα, η παράσταση οδηγήθηκε σε ένα μεγάλο γλέντι. Εκεί, όπου τραγούδησε ο Μπάμπης Ιορδανίδης, ενώ στην σκηνή ανέβηκε και χόρεψε ένας τοπικός ποντιακός σύλλογος. Κι όπως ήταν αναμενόμενο συμπαρέσυρε μαζί του και όλο το κοινό. Αυτό ήταν και το ιδανικότερο κλείσιμο σε μια παράταση που μπορώ να πω ότι τα είχε όλα!

Σημαντική σημείωση: Το μεγαλύτερος μέρος της παράστασης ήταν στην ποντιακή διάλεκτο –πόσο την αγαπώ! Και ενώ δεν είμαι εξοικειωμένος με τα ποντιακά, παρακολούθησα ευχάριστα την παράσταση. (Στα βίντεο υπήρχαν και υπέρτιτλοι στη νεοελληνική.) Σ' αυτό βοήθησε άλλωστε και η έντονη εκφραστικότητα του Τάκη Βαμβακίδη μέσ' από τον ρόλο και τις κινήσεις του στο σανίδι!



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Συντελεστές:
Παίζει ο Τάκης Βαμβακίδης και guests έκπληξη!
Σκηνοθεσία:​ Γιάννης Ζουγανέλης
Video: Κώστας Κιμούλης
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Ζουγανέλης, Παναγιώτης Θεοδωρίδης
Σκηνογραφία | Ενδυματολογία: Νίκος Κασαπάκης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Χορογραφίες | Κίνηση: Άννα Μάγκου
Φωτογραφία | Γραφιστική Επιμέλεια: GridFOX
Ήχος | Φώτα: Γιάννης Καπράρας
Υπερτιτλισμός: SuperTitles
Δημόσιες σχέσεις: Άντζυ Νομικού
Διεύθυνση & Οργάνωση παραγωγής: PANTHEO ART PRODUCTIONS ΙΚΕ

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Νόστος, Εν ονόματι της μούσας Ερατώς, Διόρθωση Ημαρτημένων, Η χρυσή κληρονόμος και ΦρουτίνοWorthless Treasures, Temple Music΄Σε είδα, Ιωάννη ΜαρίνουΗ οργή του Θεού και άλλες ιστορίες, Ιωάννας ΣερίφηΈνα πιο σκοτεινό φως, Μαρίας ΣυλαϊδήΟ καπετάνιος τση ΖάκυθοςΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Ρε μπαγάσα, Θεόδωρου ΟρφανίδηΤέσσερις συλλογές διηγημάτων από τις εκδόσεις ΒακχικόνΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΚλουαζονέ, Λίνας ΒαλετοπούλουΤο δάσος των ψυχών, Ιωάννη ΜαρίνουΟι πουτ@νες κι εγώ, Γιάννη Ράμνου
Μέθεξη, Μαρίας ΠορταράκηΟι Ελληνίδες: Η υποδόρια επανάσταση, Χρύσας ΜαρδάκηΡοζ, Ανθοπωλείον ο Έρως, Οικογένεια Πελτιέ, Οι μοίρες της αστροφεγγιάς, Η κατάραΣτερνό μελάνι, Άγγελου Αναγνωστόπουλου
Εν αρχή ην ο έρως, Ευαγγελίας ΤσακίρογλουΆννα, Μαρίας ΚέιτζΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη