Πριν από 135 χρόνια, ο Χένρικ Ίψεν παραδίδει στο κοινό το ευρηματικό μυθιστόρημά του Έντα Γκάμπλερ. Όπως συνήθιζε ο μεγάλος Νορβηγός συγγραφέας και αυτό το έργο ήταν τόσο ανατρεπτικό για την εποχή του που δημιούργησε μεγάλη αντίδραση στους κριτικούς και τους καλλιτεχνικούς κύκλους. Κυρίως, η αντίδραση υφίσταται για την πρωταγωνίστρια του Ίψεν Έντα Γκάμπλερ. Μια γυναίκα που δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε κανένα πρότυπο της εποχής της, που βρίσκει την γυναίκα καταπιεσμένη σε όλους τους ρόλους της σε μια κοινωνία ανδροκρατούμενη. Τότε που οι ρόλοι για τη γυναίκα ήταν της μητέρας, της συζύγου, της νοικοκυράς και της ερωμένης. Η Έντα Γκάμπλερ δεν χωράει σε κανέναν από αυτούς τους ρόλους και μισεί την υποκρισία που αναγκάζεται να παίζει καθημερινά νιώθοντας ότι η ζωή της περνά χωρίς η ίδια να είναι παρούσα σε αυτήν.
Ο συγγραφέας, σε αυτό το αριστούργημα, δίνει κατά κάποιο τρόπο την έναρξη μιας κοινωνικής επανάστασης απέναντι στους ρόλους ανδρών και γυναικών και στην ισορροπία που απαιτείται για μια σωστή δομή της κοινωνίας. Η Έντα Γκάμπλερ βάζει συνειδητά φωτιά στις μικροαστικές αντιλήψεις διαφωνώντας για τους ρόλους που της έδωσαν να παίξει και, ως μια από τους πρωτοπόρους στη διεκδίκηση της ζωής όπως εκείνη τη θέλει και όχι όπως επιβάλουν τα πρότυπα που είναι φτιαγμένα από άνδρες, θα κριθεί ενοχή.
Ο Ίψεν ήταν ένας άριστος ψυχογράφος και αυτό είναι το βασικό του χαρακτηριστικό σε όλα του τα έργα. Περιγράφει εξαιρετικά σωστά την νοοτροπία και τις δομές σε μια κοινωνία που πρέπει επειγόντως να κάνει στροφή σε νέους ορίζοντες... Έτσι και η ηρωίδα του Έντα, που ακροβατεί ανάμεσα στα «πρέπει» και στα «θέλω» και καταλήγει να καταστρέφει τον εαυτό της και τους γύρω της σε μια προσπάθεια απεγκλωβισμού.
Η σκηνοθέτης Γιάννα Δ. Γκιώνη μας δίνει απλόχερα μια εξαιρετική Έντα Γκάμπλερ με μια πολύ προσεκτική επιλογή όλων των συντελεστών που δημιουργούν αυτή την παράσταση. Σεβόμενη την ουσία και τα μηνύματα, που επιθυμεί να περάσει ο συγγραφέας, μας δίνει ένα δικό της στίγμα στον τρόπο που παρουσιάζεται μια κοινωνία άρρωστη, με λάθος πρότυπα και αξίες και με την απομόνωση σε όσες γυναίκες αντιδρούν σε αυτούς που ορίζουν τις ζωές τους.
Οι ηθοποιοί που συγκροτούν το έργο ειναι οι: Άννα Αναστασοπούλου, Νίνα Κεφαλογιάννη, Άγγελος Κούκος, Κωνσταντίνος Μαρούγκας, Γεωργία Σοφού και Χρήστος Τζιάτζιος. Όλοι τους εξαιρετικοί παρουσιάζοντας μια πολύ καλή και έντονη παράσταση.
Το ταιριαστό σκηνικό, τα κοστούμια αλλά και ο σωστός φωτισμός και η μουσική συντελούν με τον δικό τους τρόπο στην επιτυχία της παράστασης.
Το θέατρο Μπάγκειον, που είναι ένα στολίδι στο κέντρο της Αθήνας, στην Ομόνοια, φιλοξενεί αυτό το εξαιρετικό έργο.
Ο Ίψεν ήταν ένας οραματιστής, ένας συγγραφέας που τα έργα του έχουν παιχθεί σε όλο τον κόσμο με επιτυχία, ένας συγγραφέας που τολμά να διαφοροποιηθεί από το κατεστημένο και τις φαύλες νοοτροπίες και σε όλα τα έργα του οι ήρωές του είναι αντισυμβατικοί. Αυτό με κάνει να τον θεωρώ έναν από τους πιο μεγάλους συγγραφείς σε παγκόσμιο επίπεδο, και τα εξαιρετικά του έργα όπως οι Βρικόλακες, Το κουκλόσπιτο, Ο αρχιμάστορας, Ο εχθρός του λαού, Η αγριοπάπια και φυσικά η Έντα Γκάμπλερ να είναι μερικά από τα αριστουργήματά του.
Ευχαριστώ πολύ την σκηνοθέτη για τις προσκλήσεις που μου διέθεσε και τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα που παρουσίασε κάτι τόσο εξαιρετικό.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Χένρικ Ίψεν
Ερμηνεία: Άννα Αναστασοπούλου, Νίνα Κεφαλογιάννη, Άγγελος Κούκος, Κωνσταντίνος Μαρούγκας, Γεωργία Σοφού και Χρήστος Τζιάτζιος
Σκηνοθεσία, σκηνογραφία: Γιάννα Δ. Γκιώνη
Μουσική: Άγγελος Μανιατάκος
Κινησιολογία: Χρυσούλα Τσίπα
Εικαστικά: Πάνος Τσιρώνης
Φωτισμοί: Εβίτα Σκριμιζέα
Φωτογραφία: Ηλίας Τσαντός
Styling: Μαρία Γκίκα
Τεχνικός σκηνής: Χρήστος Χατζηγεωργιάδης
Μια παραγωγή των Indigo theatre project