Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Φωνή τέχνης *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Εντολείς * Όνειρα από ιστό * Τα Βασίλεια * Ταξίδι στο κόκκινο * Οι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας * Αόρατοι δεσμοί * Άδεια κούνια * Αδαμάντινα τείχη * Νόμος 9023 * Ποιος σκότωσε την Ιφιγένεια; * Ουδείς εκών κακός ** Ποίηση: Σκοτεινή κουκκίδα * Ωδές του πόνου και τρούφες ΙΙ * Ξυλάρμενες ελπίδες * Το τέταρτο κλειδί ** Άλλα: Οδυνηρό χάρισμα, Μύχιες σκέψεις, Βουρκωμένα σύννεφα και Volcano * Οδηγός βικτωριανής απόλαυσης * Μετά βίας φωνές * Τέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Διηγήματα: Τετρακόσια μέτρα * Παράσπορος και άλλες ιστορίες * 25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα ** Παιδικά: Κορυφή * Η πριγκίπισσα Μάντυ * Ο δάσκαλος ο Kακομοίρης * Ένα παιδί από το πουθενά

Νάσος Κεδράκας

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πριν ανακαλύψει την υποκριτική και σπουδάσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1942. Στην ανωτέρω φωτογραφία απεικονίζεται στο πρόγραμμα της παράστασης «Η γειτονιά των αγγέλων» (θέατρο Κοτοπούλη, 1963-1964).
Στο Εθνικό Θέατρο εμφανίστηκε αρχικά το 1941 στην παράσταση «Η βεντάλια» του Κάρλο Γκολντόνι και στη συνέχεια, καθ’ όλη τη δεκαετία του 1940, συμμετείχε σε σκετς, πρόζες και παρλάτες, κυρίως του Μίμη Τραϊφόρου. Την περίοδο εκείνη του πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου συμμετείχε σε θιάσους όπως της Μαρίκας Κοτοπούλη, του Μάνου Κατράκη και άλλων. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη συμμετοχή του το 1945 στον θίασο «Ηνωμένοι Καλλιτέχναι», τον οποίο συγκρότησαν ηθοποιοί προσκείμενοι στο ΕΑΜ (Αιμίλιος Βεάκης, Δήμος Σταρένιος κ.ά.). Στις δεκαετίες 1950-1970 ήταν μόνιμο στέλεχος και πάλι του Εθνικού Θεάτρου, αν και φωτογραφία του σε πρόγραμμα του Θεάτρου βρήκα μόλις το 1967, δηλαδή 10 παραστάσεις μετά την έναρξη της συνεργασίας τους («Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις» του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω).
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε διαπιστωμένα σε 150 ταινίες, 1 ντοκιμαντέρ («Η ηλικία της θάλασσας», 1978) και 2 ξένες ταινίες («He who must die», 1957 και «The greek tycoon», 1978). Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στην ταινία «Πρόσωπα λησμονημένα» (1946) σε ρόλο καφετζή κι από κει και πέρα η πορεία του στο σελιλόιντ ήταν μακρά.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε όλες σχεδόν τις σειρές της δεκαετίας του 1970 αλλά αυτή που τον έκανε αγαπητό και γνωστότερο σε όλον τον κόσμο ήταν «Ο φωτογράφος του χωριού» (ΕΡΤ, 1977, 16 επ.). Επίσης συμμετείχε στο «Θέατρο της Δευτέρας» σε πολλές παραστάσεις του 1977 και σποραδικά ως το 1981.
Μια τόσο μεγάλη πορεία αποτυπώθηκε μέχρι στιγμής μόνο σε ένα εξώφυλλο που μου αρέσει πολύ, με αφορμή τη σειρά που ανέφερα προηγουμένως: «Ο φωτογράφος του χωριού εξομολογείται» (τ. 8, 29/4/1977).
Νομίζω ότι αυτό το μικρό αρθράκι τα λέει όλα για τον συμπαθέστατο μεγάλο μας ηθοποιό. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ντομινό (1/4/1981).
Κλικ για περισσότερα του Πάνου
Πηγές:
Η εικόνα 2 προέρχεται από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου (http://www.nt-archive.gr/).
Οι υπόλοιπες φωτογραφίες και το screenshot της ταινίας είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Οδυνηρό χάρισμα Γ.Λάμαρη, Βουρκωμένα σύννεφα Ρ.Αβαράκη-Αγραφιώτη, Μύχιες σκέψεις Περικλή Λεύκα και Volcano Χ.ΦλουρήΆδεια κούνια, Ευαγγελίας ΤσακίρηΑόρατοι δεσμοί, Γιώργου ΖάννουΟυδείς εκών κακός, Σπύρου ΦλώρουΟδηγός βικτωριανής απόλαυσηςΚορυφή, Πελαγίας ΜπότσηΗ πριγκίπισσα Μάντυ, Ρέας Κατσάπη
25 Ιστορίες και μία πολυθρόνα, Άννας-Μαρίας ΓκίκαΤο τέταρτο κλειδί, Μιλένας ΣπανούΞυλάρμενες ελπίδες, Θοδωρή ΚουτσοδήμαΟ δάσκαλος ο Κακομοίρης, Σοφίας ΓουδετσίδουΜετά βίας φωνές, ΣυλλογικόΤετρακόσια μέτρα, Χαράλαμπου ΚόκκινουΤέσσερις τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής: Παλέτα δολοφόνου, Η φλόγα του πάθους, Η λαογραφία της Ανατολικής Θράκης και Μνήμη και απώλεια
Ένα παιδί από το πουθενά, Άλκης ΖέηΝόμος 9023, Σωτήρη ΠετρίδηΟι κανόνες του Δράκου: Πρώτος κανόνας, Ellaria BlackΠαράσπορος και άλλες ιστορίες, Γιάννη ΔίγκαΠοιος σκότωσε την Ιφιγένεια;, Ελευθερίας ΜεταξάΤα Βασίλεια, Αλέξανδρου ΚαψοκόληΑδαμάντινα τείχη, Ελένης Σίντου