Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Γιάννης Βογιατζής

Γιάννης Βογιατζής

Γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1934. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αθήναι - Ρώμη και Παρίσι» (των Κώστα Νικολαΐδη και Ηλία Λυμπερόπουλου, θέατρο Ακροπόλ, 1971-1972).

Ο Γιάννης Βογιατζής σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Ο Γιάννης Βογιατζής σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Διαπρεπής ερμηνευτής του ελαφρού τραγουδιού τη δεκαετία του 1960. Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (8/8/1964 και 19/12/1969).

Ο Γιάννης Βογιατζής στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αυλή και πεζοδρόμιο»

Δραστηριοποιήθηκε ως τραγουδιστής αλλά και ως ηθοποιός σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Αυλή και πεζοδρόμιο» (των Αλέκου Σακελλάριου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, θέατρο Ακροπόλ, 1965-1966).

Ο Γιάννης Βογιατζής σε δημοσίευμα του περιοδικού «Τύπος της Κυριακής Έξτρα»

Πέθανε στις 15 Μαΐου 2023. Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού «Τύπος της Κυριακής Έξτρα» (6/2/1994).

Ο Γιάννης Βογιατζής σε δημοσίευμα του περιοδικού «Φαντασία και Αίσθημα»Ο Γιάννης Βογιατζής σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Διέγραψε μια πολύ σημαντική πορεία στο ελληνικό τραγούδι, κερδίζοντας μεταξύ άλλων το Α' βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης (το 1963 για το «Πέταξε ένα πουλί» και το 1970 για το «Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά», που ταυτίστηκε με τη μεταγενέστερη ερμηνεία του Τόλη Βοσκόπουλου). Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα των περιοδικών «Φαντασία και Αίσθημα» (28/9/1963) και «Ντομινό» (10/9/1971).

Ο Γιάννης Βογιατζής σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Ο Γιάννης Βογιατζής σε δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Ξεκίνησε στο Άλσος Παγκρατίου το 1952, όπου ο συνθέτης Ζοζέφ Κορίνθιος οργάνωνε βραδιά ταλέντων. Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» (28/9/1963 και 6/2/1970).

Από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όμορφη πόλη»

Τραγούδησε συνθέσεις των: Γεράσιμου Λαβράνου, Γιάννη Σπάρτακου, Γιώργου Κουρουπού, Κώστα Κλάβα, Νίκου Μαμαγκάκη, Μίμη Πλέσσα, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι κ.π.ά. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Όμορφη πόλη» (του Μίκη Θεοδωράκη, θέατρο Παρκ, καλοκαίρι 1962).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Σινεμά»Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Ήταν ο ερμηνευτής του «Ύμνου του Παναθηναϊκού» σε μουσική Γιώργου Μουζάκη και στίχους Γιώργου Οικονομίδη. Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα των περιοδικών «Σινεμά» (Μάιος 1966) και «Νομινό» (2/7/1971).

Αταύτιστο δημοσίευμα μάλλον του περιοδικού «Θησαυρός»

Ήταν ξάδελφος του επίσης ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή. Στη φωτογραφία, αταύτιστο δημοσίευμα μάλλον του περιοδικού «Θησαυρός».

Ο Γιάννης Βογιατζής στο πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Έξω απ' τα δόντια»

Ως θεατρικός ηθοποιός εμφανίστηκε σε μιούζικαλ, κωμωδίες και επιθεωρήσεις από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα. Η φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της θεατρικής παράστασης «Έξω απ' τα δόντια» (του Ηλία Λυμπερόπουλου, θέατρο Ακροπόλ, 1976-1977).

Ο Γιάννης Βογιατζής, σύμφωνα με το περιοδικό «Ντομινό», ανήκε στο ζώδιο του ΚριούΟ Γιάννης Βογιατζής, σύμφωνα με το περιοδικό «Ντομινό», ανήκε στο ζώδιο του Κριού
Ο Γιάννης Βογιατζής, σύμφωνα με το περιοδικό «Ντομινό», ανήκε στο ζώδιο του Κριού

Σύμφωνα με το περιοδικό «Ντομινό» ανήκε στο ζώδιο του Κριού (12/12/1969, 6/2/1970 και 17/4/1970).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» για τις θεατρικές συμμετοχές του Γιάννη ΒογιατζήΔημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» για τις θεατρικές συμμετοχές του Γιάννη Βογιατζή

Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» για τις θεατρικές του συμμετοχές (26/12/1969 και 13/3/1970).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» όπου ο Γιάννης Βογιατζής ποζάρει με γνωστά ονόματα της εποχήςΔημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό» όπου ο Γιάννης Βογιατζής ποζάρει με γνωστά ονόματα της εποχής

Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» όπου ποζάρει με γνωστά ονόματα της εποχής (27/11/1970 και 27/8/1971).

Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»Δημοσίευμα του περιοδικού «Ντομινό»

Στις φωτογραφίες, δημοσιεύματα του περιοδικού «Ντομινό» για την επιτυχία του στο εξωτερικό αλλά και για την αίσια έκβαση της επέμβασης στους πολύποδες που είχε αλλοιώσει τη φωνή του (13/10/1977 και 30/3/1978).

Ο Γιάννης Βογιατζής σε σκηνή ταινίας

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε 22 ταινίες, με πρώτη την «Αγαπούλα μου» (1960) και τελευταία την «Ρένα, τα ρέστα σου» (1985). Σε 16 από αυτές απλώς τραγούδησε και στις υπόλοιπες έπαιζε και ρόλους.

Βιντεοταινία όπου έπαιξε ο Γιάννης Βογιατζής

Επίσης συμμετείχε σε δύο βιντεοταινίες τη δεκαετία του 1980: «Ο μυστικός πράκτωρ και οι άνθρωποι του χτες και του σήμερα» (1986) και «Ο κέρβερος και το δόλωμα» (1987).

Δημοσίευμα του περιοδικού ΕΝΑ-Light

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε επετειακές και εορταστικές εκπομπές και show αλλά και σε 1 εορταστικό επεισόδιο της σειράς «Η καλή... πεθερά» (ΑΝΤ1, 1994-1995). Στη φωτογραφία, δημοσίευμα του περιοδικού ΕΝΑ-Light (12/9/1990).

Εξώφυλλα περιοδικών με τον Γιάννη Βογιατζή

Η λαμπρή αυτή καριέρα αποτυπώθηκε σε τουλάχιστον 12 εξώφυλλα (η έρευνα συνεχίζεται).

Εξώφυλλα περιοδικών με τον Γιάννη Βογιατζή και δύο από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της εποχής, την Τζένη Βάνου και την Μπέμπα Διαμαντοπούλου

Ανάμεσά τους δύο με τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της εποχής, την Τζένη Βάνου και την Μπέμπα Διαμαντοπούλου.



Πηγές:
Οι φωτογραφίες και τα δημοσιεύματα είναι από τη Βιβλιοθήκη και από το Τμήμα Παραστατικών Τεχνών του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) και από το προσωπικό μου αρχείο.
Εξαιρείται ένα εξώφυλλο που βρέθηκε στο site retromaniax.gr.
Το screenshot της ταινίας είναι από την προσωπική μου συλλογή.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη