Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Το νάμι

Το νάμι, Ανδρέα Κυριάκου

Ο τίτλος του βιβλίου καθώς και το εύστοχο εξώφυλλό του, ξεχώρισαν από την πρώτη στιγμή που το είδα. Νάμι είναι η τιμή, η δόξα καλής ή κακής φύσεως, είναι η φήμη που έχει κάποιος και η συνθήκη που επικρατεί στους κόλπους των Ρομά· είναι όλα όσα πραγματεύεται ο συγγραφέας, έχοντας ήρωές του ανθρώπους που σημαδεύτηκαν από τη μοίρα.

Θα ξεκινήσουμε από έναν καταυλισμό όπου εκεί θα γνωρίσουμε τη Ροντίκα και τον Θάνο, θα οδηγηθούμε στη φάρμα του Νότη, θα ταξιδέψουμε στο Νότινγκ Χιλ αλλά και στην Τουρκία και με τη βοήθεια του Γιάννου θα ξεδιαλύνουμε το μυστήριο εκείνων των νέων που αναζητούν την πραγματική τους οικογένεια.

Πριν ξεκινήσω να εξιστορώ τα γεγονότα που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον και σεβόμενη τα βιβλία που διαβάζω αλλά και τους αναγνώστες, οφείλω να ομολογήσω ότι σε πολλά σημεία το βιβλίο με μπέρδευε. Κάπου έχανα την ροή της ιστορίας, ένιωθα να μεταφέρομαι σε άλλα μονοπάτια και βρισκόμουν ανάμεσα σε διάχυτες πληροφορίες που μου δημιουργούσαν σύγχυση...
Αν πεθάνεις, πριν πεθάνεις, δεν θα πεθάνεις, όταν πεθάνεις...
Η Ροντίκα μεγαλώνει υπό την σκέπη της Ραμόνας και του Ρέμου, γνωρίζει ότι είναι υιοθετημένη όταν μετά από πιέσεις της Ραμόνας, θα τη δώσουν στην αδερφή της τελευταίας μιας και δεν έχει δικά της παιδιά. Θα δεχτεί επίθεση με σκοπό τον βιασμό της, θα υπερασπιστεί τον εαυτό της και θα εξαφανιστεί χωρίς να κοιτάξει πίσω της. Με αυτόν τον παράδοξο τρόπο, αλλάζει σελίδα στη ζωή της, πατά γερά στα πόδια της και ανοίγει τα φτερά της, μακριά από τους Ρομά.

Ο γεμάτος ανθρωπιά παπάς Ιωακείμ, η μετονομασία της σε Ανθία, ένα μενταγιόν που επάνω του γράφει Α.Π. 197, το σπίτι του καλοκάγαθου παππού Βασίλη, η ταβέρνα του Νότη «το νάμι» και ένα άλμπουμ που φέρει τίτλο Κύπρος 1963, είναι οι πρώτες εικόνες που «στοίχειωσαν» το μυαλό μου.

Ο Θάνος, φεύγει και εκείνος από τον καταυλισμό σαν κυνηγημένος και αναζητά τα σημάδια που θα τον οδηγήσουν στην πραγματική του οικογένεια. Ταξιδεύει από τη Λαμία στη Θήβα, ζητά βοήθεια, βρίσκει δουλειά και συναντιέται τυχαία με μια νεαρή που είχε γνωρίσει στο παρελθόν.

Η γρήγορη αφομοίωση των εννοιών της Ορθόδοξης Πατερικής Θεολογίας, ο δάσκαλος Μιχάλης που θα σταθεί αρωγός του Θάνου, ο Γιάννος και η βόλτα στην ειδυλλιακή πόλη Κλάγκεν, η σύζυγός του Μαντώ που τον στερείται για μέρες λόγω των εργασιακών του υποχρεώσεων αλλά και η εταιρεία ΧΑΛ στην οποία θα βρει καταφύγιο ο Γιάννος, θα παραδώσουν τη σκυτάλη της ιστορίας στους επόμενους σταθμούς του ταξιδιού τόσο της Ανθίας, όσο και του Θάνου.

Ένα παράτολμο ταξίδι στην Τουρκία, ο Μουράν που βρίσκει ξανά μετά από χρόνια την Αμισέ, ένα περιουσιακό στοιχείο στο Νότινγκ Χιλ που αλλάζει χέρια, η Ελληνοκύπρια φοιτήτρια Ερατώ που εκτελεί χρέη δασκάλας αγγλικών, ένας γάμος με κάθε επισημότητα, ένας χωρισμός λόγω απόστασης, ένα πείραμα τηλεπάθειας, ο ασκητής γέροντας ενός δάσους αλλά και μια βιβλιοθήκη με 1.700 χειρόγραφα και 10.000 έντυπα βιβλία, οδηγούν τον αναγνώστη στο τέλος της ιστορίας, που κρύβει χαρές αλλά και μεγάλες συγκινήσεις.

Από τα βιβλία που διαβάζω, επιλέγω μια φράση που μου κίνησε το ενδιαφέρον για να την μοιραστώ μαζί σας. Από το βιβλίο του Ανδρέα Κυριάκου, ένα σύντομο βιογραφικό του οποίου θα βρείτε στο τέλος του άρθρου, επέλεξα την παρακάτω:
Όλα στη ζωή είναι προκαθορισμένα και ο δρόμος μας πολύ λίγο μπορεί ν' αλλάξει με δική μας θέληση.
Όπως προείπα, η αυλαία κλείνει αφήνοντας φορτισμένο τον αναγνώστη. Διάσπαρτα κομμάτια του παζλ, της ζωής των ηρώων, μετά από χρόνια βρίσκουν τη σωστή τους θέση και κλείνουν τον κύκλο που κάποτε άνοιξε βίαια, απάνθρωπα και αυθαίρετα.

Ο Ανδρέας Κυριάκου κατάγεται από την Αμμόχωστο της Κύπρου. Δώδεκα χρόνων έλαβε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα εναντίον της αποικιοκρατίας των Άγγλων. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανολόγου και είναι κάτοχος Master οf Science του Πανεπιστημίου του Λονδίνου στη Μηχανική των Συστημάτων. Εργάστηκε ως Σύμβουλος Πληροφορικής μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, διευθυντής Ποιότητας και ασχολείται ερασιτεχνικά με τη Ζωγραφική. Έγραψε εννιά μυθιστορήματα, Το νάμι είναι το ένατο μυθιστόρημά του. Τα άλλα οκτώ είναι: Ο Κύκλος του μεταξιού (κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2005 από τις εκδόσεις Γκοβόστη και τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο βιβλίου το 2007 της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών), το Οι πανοπλίες αλλάζουν χέρια των εκδόσεων Αλεξάνδρεια που κυκλοφόρησε το 2007 με επιδότηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το Βιβλίο των προσώπων των εκδόσεων Σαββάλα (2010), η Οδός Αισχύλου-Αμμόχωστος των εκδόσεων Ίαµβος (2014), Το σταυροδρόμι της βίας» των εκδόσεων Αγγελάκη (2015), το Ηλιοβασίλεμα των εκδόσεων Αγγελάκη (2018), το Εραστές ονείρων των εκδόσεων Αγγελάκη (2021) και το Πέρασμα στην έβδομη ευτυχία (ανέκδοτο). Στις 12/3/2017 το βιβλίο Οι πανοπλίες αλλάζουν χέρια βραβεύτηκε από τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων υπό την αιγίδα της UNESCO και του Υπουργείου Παιδείας Κύπρου με το Α' Βραβείο βιβλίου και «Βιβλίου της χρονιάς 2017». Η UNESCO του απένειμε τιμητικό έπαινο για την προσφορά του στον πολιτισμό. Βραβείο πήρε και το Ηλιοβασίλεμα που αναφέρεται στους «παράλληλους βίους» των χαμένων πατρίδων Σμύρνης και Αμμοχώστου. Είναι συντονιστής του Συνδέσμου Αμμοχωστιανών Ελλάδας, μέλος του Ε.Π.Ο.Κ. και μέλος του Συλλόγου Κυπρίων Λογοτεχνών.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Η απόπειρα βιασμού μιας γυφτοπούλας, σε έναν καταυλισμό Ρομά, ενθάρρυνε το θύμα να εγκαταλείψει την οικογένειά του. Το κορίτσι τραυματίζει τον δράστη σοβαρά, κατορθώνει να ξεφύγει και καταφεύγει στο σπίτι του παπά της ενορίας με τον φόβο της βεντέτας των συγγενών. Στη συνέχεια κρύβεται σ' ένα μοναστήρι αλλά γρήγορα την εντοπίζουν. Υποχρεώνεται να φύγει και να δουλέψει οικιακή βοηθός στη φάρμα ενός αγρότη-βοσκού σε μια βουνοπλαγιά της Οίτης. Εκεί γνωρίζεται με τον Νότη, τον ιδιοκτήτη, και μοιράζονται τα ενδιαφέροντά τους και τη φιλοσοφία της ζωής. Μαθαίνει αρκετά μαζί του, νιώθει χαρούμενη αλλά την τρώει το σαράκι ν' ανακαλύψει τους πραγματικούς της γονείς, αφού υποψιάζεται πως είναι υιοθετημένη. Ο άντρας που αποπειράθηκε να τη βιάσει, ο Θάνος, μετανιώνει, έχει υποψίες πως κι αυτός είναι υιοθετημένος και καταφεύγει στην Τουρκία, να ψάξει τους πραγματικούς του γονείς. Εν τω μεταξύ ο Γιάννος, στέλεχος μιας μεγάλης πολυεθνικής, περνά από σκληρές αντιπαραθέσεις με τους συνεργάτες του, κατορθώνει να επιβιώσει και θυμάται την παλιά του γνωριμία με τον Νότη κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Αγάθωνα όπου το 1963 επιστρατεύτηκε εθελοντικά σε στρατιωτική εκπαίδευση Κυπρίων φοιτητών. Τον συναντά μετά από χρόνια και μαθαίνει πως η γυναίκα του Ανθία, η πρώην Ροντίκα, ψάχνει τους γονείς της και προσφέρεται να βοηθήσει...
Η συνέχεια ξεπερνά τα όρια κάθε φαντασίας!

«Η ύπαρξή σας θα είναι γεμάτη από γεγονότα ασυνήθιστα και απίστευτα, με το κοσμικό και το πνευματικό στοιχείο ανάμικτα μέσα σας κατά τρόπο τόσο αξεδιάλυτο, που μετά βίας μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει!» Στάρετς Σεραφείμ



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη