Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Οι σκιερές γωνιές του μυαλού

Η ποιητική συλλογή του Γ. Αναστασάκη κρύβει μέσα της αλήθειες. Πολλές αλήθειες ώριμες για θέματα της κοινωνίας που μεγαλώνει ανθρώπους άξιους ή και όχι. Όλα τα ποιήματα του διατηρούν τον κανόνα της ομοιοκαταληξίας, πράγμα σπάνιο για νεότερους ποιητές. Και σπάνιο γιατί είναι πολύ δύσκολο να γράψει κανείς ποίηση με ομοιοκαταληξία και να περάσει τα μηνύματα που θέλει χωρίς να γίνεται γραφικός και τα ποιήματα του μονότονα.

Ο Γ. Αναστασάκης έχει περάσει αυτόν το ύφαλο και χωρίζει την ποιητική του συλλογή σε 3 μέρη. ΕΛΕΓΕΙΑ-ΣΑΤΙΡΕΣ-ΝΗΠΕΝΘΗ. Ο ποιητής μάς δίνει αμέσως να καταλάβουμε την αναφορά του στον Καρυωτάκη από το εξώφυλλο πρωτίστως, από την οργάνωση του βιβλίου, αλλά και με ένα ποίημά του που αφορά τον μεγάλο ποιητή του μεσοπολέμου.

Ο Γ. Αναστασάκης καταπιάνεται στα ποιήματα του με θέματα όπως το χρήμα, η αυτοχειρία, η φτώχεια, οι ανισότητες, η μοναξιά, η αδικία, η απουσία, η απόγνωση, ο πόνος αλλά και ο θάνατος. Καυτά κοινωνικά θέματα που η ποίηση τα μαλακώνει λιγάκι ή τα γιγαντώνει, ώστε ο κάθε αναγνώστης να μπορεί να «καθαρίσει» την ψυχή του, να προβληματιστεί και να πορευτεί ανάλογα.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι σάτιρες του ποιητή, οι οποίες έχουν ευφάνταστους τίτλους και διαποτίζονται από έξυπνο χιούμορ.

Αξίζει να διαβάσετε τούτο το βιβλίο, γιατί σε κάθε ανάγνωση θα ανακαλύψετε ακόμα ένα στοιχείο, ακόμα ένα συναίσθημα που παραλείψατε. Αυτή είναι και η μαγεία! Οι λέξεις να μπορούν να προσφέρουν ξανά και ξανά μηνύματα και σκέψεις.

Έχω την εντύπωση πως ο Γ. Αναστασάκης μ’ έναν αριστοτεχνικά υπόκωφο τρόπο, μας καλεί προς έναν μεγάλο στόχο.
Κάθε σκιερή γωνία ενός πολύπλοκου και προβληματισμένου μυαλού μπορεί τελικά να φωτιστεί προς τη γνώση, προς τη συνειδητοποίηση, προς την πεποίθηση ότι σ’ αυτή τη ζωή όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, όμως μπορούμε πιο εύκολα να τις ξεπεράσουμε όταν δεν αγνοούμε τον διπλανό μας.
Ήρθαμε σ’ αυτή τη ζωή για να μοιραστούμε και για να αγαπήσουμε. Κι αν οι Άνθρωποι είναι κόρακες μαύροι-στυγεροί εμείς, θα συνεχίζουμε να ράβουμε πληγές.
Περισσότερα από τη Χαρά Χρυσάφη
Η ποιητική συλλογή του Γεώργιου Ε. Αναστασάκη, Οι σκιερές γωνιές του μυαλού, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Αντί περιγραφής:

Κόρακες μαύροι-στυγεροί
παιδί μου οι Ανθρώποι
είν’ η καρδιά τους μιαρή
στου σκότους το κατόπι

Στον ίσκιο παραστέκουνε
δίχως να βγάλουν άχνα
να πέσεις περιμένουνε
για να σου φαν’ τα σπλάχνα

Δες ακριβέ μου εκτενώς
με οφθαλμούς της ράχης
μη σε φοβίζει κεραυνός
το νου στσ’ Ανθρώπους να ’χεις!

Κι αν κάποιον δεις με μια πληγή
και να τη δέσεις σκύψει
ραψ’ την να μην αιμορραγεί
κι εντός σου μια θ’ ανοίξει…

O Γεώργος Ε. Αναστασάκης γεννήθηκε έναν βροχερό Μάρτη στη σκιά της αψίδας που σχηματίζει ο Ψηλορείτης με τα Λασιθιώτικα βουνά, το 1983. Η πρώτη γνωριμία με την ποίηση ήταν με τον Διονύσιο Σολωμό που άκουσε αποσπασματικά από τον πατέρα του Μανώλη, ωστόσο το αριστούργημα «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου ήταν αυτό που τον καθόρισε αποφασιστικά. Από τα πρώτα χρόνια του γυμνασίου έκανε απόπειρες προς την έμμετρη ποίηση και στο λύκειο, και αφού τα ποιήματα του Καρυωτάκη ήταν μόνιμη συντροφιά για εκείνον, έγραψε το πρώτο του ποίημα. Έπειτα επικεντρώθηκε στους ελάσσονες ποιητές και στη χαμηλόφωνη γενιά των συνοδοιπόρων του Καρυωτάκη καθώς και σε μεταφρασμένα έργα Γάλλων ποιητών. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Οικονόμου και έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη