Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η Κία Φιλιππίδου και το Κυκλαδικό νουάρ

Από το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Κίας Φιλιππίδου, Κυκλαδικό νουάρ, και φωτογραφία της ίδιας

Πώς προέκυψε η έμπνευση; Ποιο ήταν το έναυσμα που οδήγησε τελικά στο μυθιστόρημα «Κυκλαδικό νουάρ»;
Κία Φιλιππίδου: Η παρηγοριά που έβρισκα στις αναμνήσεις νησιώτικων διακοπών τον δεύτερο χειμώνα της πανδημίας.

Διαβάζουμε μια ιστορία αρκετά πρωτότυπη και διαφορετική από την πλειονότητα των ελληνικών μυθοπλασιών. Είχατε «ποντάρει» στη διαφοροποίηση, ήταν ζητούμενο;
Κ.Φ.: Ναι, ήθελα να προσεγγίσω το νουάρ από μια άλλη οπτική. Επικεντρώθηκα στην ψυχολογική βία και στη χειριστική συμπεριφορά που ήταν ένα από τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι εγκληματίες και, τονίζοντας τις ωραίες στιγμές στην Αντίπαρο και στη Νάξο, άφησα την ιστορία να εξελιχθεί υπονοώντας ότι οι ήρωές μου μπορούσαν να βρουν και να αντλήσουν ευχαρίστηση, παρά τον θανάσιμο κίνδυνο και τις δυσκολίες. Πρόσθεσα περιπέτεια, φόνους, εκπλήξεις και τον από μηχανής θεό, αλλά το βασικό χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι η χαρά της ζωής, που αναδεικνύεται πολύτιμη και άξια του αγώνα που δίνουν οι ήρωές μου για να σωθούν.

Επίσης, διαβάζουμε μία αφηγηματική πορεία που περιλαμβάνει διάφορα νησιά. Να υποθέσω ότι μέσω αυτής εξωτερικεύεται η αγάπη σας για τα ελληνικά νησιά και το ελληνικό καλοκαίρι;
Φ.Κ.: Ναι, λατρεύω τα νησιά και όλο τον χρόνο περιμένω το καλοκαίρι!

Ποια είναι η συμβολή της συγγραφικής δημιουργίας στη ζωή σας; Αν δεν γράφατε, πώς/με τι θα αναπληρώνατε;
Κ.Φ.: Η δημιουργία μιας ιστορίας με βοηθάει να ζω πέρα από τη ζωή μου. Όταν δεν γράφω, συλλέγω συμπεριφορές, χαρακτήρες, ατμόσφαιρες και «πλέκω» σενάρια, ελπίζοντας ότι κάποτε το νοερό βιβλίο θα μεταφερθεί σε χαρτί. Αν όμως, η μυθοπλασία που ενυπάρχει στο μυαλό μου, δεν πάρει σάρκα και οστά, το ότι έχει δημιουργηθεί και έχει αποκτήσει ψυχή, είναι μια αναπλήρωση.
Το πρώτο μου μυθιστόρημα που είχε τίτλο «Η καλοσύνη αιωρείται πάνω από δύο καρβέλια ψωμί και ένα γέρικο κουνέλι» γεννήθηκε στο μυαλό μου πολλές δεκαετίες πριν γραφτεί.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη σύγχρονη βιβλιοπαραγωγή στη χώρα μας;
Κ.Φ.: Η βιβλιοπαραγωγή στην Ελλάδα είναι εκπληκτική σε ποιότητα και σε όγκο. Διαβάζω συνεχώς –όπως έκανα πάντα– ταξιδεύοντας παρέα με τους ήρωες των βιβλίων που με παρασύρουν στη ζωή τους, νιώθοντάς τους δικούς μου ανθρώπους. Οι τίτλοι που έχω διαλέξει –με πολλή προσοχή– μου υπόσχονται ένα υπέροχο καλοκαίρι.

Τι θα θέλατε να πείτε στον μελλοντικό και δυνάμει αναγνώστη σας;
Κ.Φ.: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δυνάμει αναγνώστη του βιβλίου μου, γι' αυτή την επικοινωνία που θα έχει μαζί μου. Για την ανταπόκρισή του στην πρόσκληση που του έστειλα να σκεφτούμε και να δράσουμε παρέα. Και θα ευχαριστήσω πολύ κι εσάς, που με αυτές τις καίριες ερωτήσεις με βοηθήσατε να του απευθυνθώ μέσα από τη σελίδα σας.

Κυκλαδικό νουάρ, Κίας Φιλιππίδου

Αυτά είπε η Κία Φιλιππίδου για το μυθιστόρημά της Κυκλαδικό νουάρ, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν.
Διαβάζοντάς το θα γνωρίσουμε την Ντίντα, που δραπετεύει από το σπίτι της αφού βιώνει την απιστία του συζύγου της, και τον Ορφέα. Οι δυο τους συναντιούνται στην Αντίπαρο, έλκονται αμοιβαία και όλα οδεύουν προς μια ερωτικορομαντική σχέση με φόντο το ελληνικό καλοκαίρι, που όλοι ζηλεύουμε όταν συναντάμε στις αισθηματικές μυθοπλασίες, αλλά... Αντί να ζήσουν το ειδύλλιο ξέγνοιαστοι κι ευτυχισμένοι δέχονται δολοφονική επίθεση κατά την οποία η Ντίντα θα πυροβολήσει τον άγνωστο άντρα με το όπλο του, σκοτώνοντάς τον! Και τότε ξεκινά η περιπέτεια. Πρέπει να σωθούν, κρύβονται και προσπαθούν να αποφύγουν τους εντολείς του δράστη... και όλα αυτά στις Κυκλάδες το καλοκαίρι του 2021. Από αυτό το σημείο και μετά τίποτα δεν είναι το ίδιο, ούτε απλό. Τα ερωτήματα ξαφνικά είναι πολλά, διάφορες σκέψεις κι εκδοχές τούς ταλαιπωρούν, συν ότι κι αναμεταξύ τους δεν γνωρίζονται παρά ελάχιστες μέρες.

Το πρώτο πράγμα που σημειώνεις –υποσυνείδητα– είναι η όμορφη, παραστατική αφήγηση που ρέει αβίαστα και χωρίς να βαραίνει την ατμόσφαιρα, δηλαδή χωρίς να δραματοποιεί τις καταστάσεις. Η συγγραφέας έχει επιλέξει να μη ποντάρει στο δράμα· αντιθέτως, προκαλεί ακόμα και γέλιο με τις ατάκες και τα παθήματα των ηρώων της αφού όλα περιγράφονται με τον λιγότερο επώδυνο τρόπο: μια χρυσή τομή ανάμεσα στη σοβαρότητα μιας κατάστασης, που οφείλει να μας κινητοποιήσει ή αφυπνίσει, και την ανάλαφρη ιστόρηση ενός βιβλίου που έχει ως σκοπό του να σε κάνει να περάσεις καλά.
Το δεύτερο, που οφείλεις να παραδεχτείς, είναι η ενδιαφέρουσα ιστορία, που διαθέτει μια ποικιλία χαρακτηριστικών που γοητεύουν τον φιλαναγνώστη και κρατούν το ενδιαφέρον του ως το τέλος.
Και το τρίτο σχετίζεται με τα πρόσωπα του έργου που σκιαγραφούνται τόσο γλαφυρά που «ζωντανεύουν» στο χαρτί, αγαπιούνται και κερδίζουν τη συμπάθειά μας.

Όσον αφορά τον τίτλο; Μη νομίζετε ότι θα βρείτε νουάρ στοιχεία όπως τα ξέρετε από τον κινηματογράφο ή άλλες πηγές. Όχι. Ο τίτλος για έναν αδαή είναι κάπως παραπλανητικός καθώς δεν αφορά στο είδος του έργου μα σε κάτι άλλο, πιο δημιουργικό, πιο ευφάνταστο –για το οποίο δεν θα σας μιλήσω στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης γιατί δεν θέλω να προδώσω το παραμικρό.

Το μεγάλο ατού όμως του βιβλίου είναι ότι προσφέρεται για όλους: για κάθε ηλικία, γούστο και συνθήκη. Όπως κι αν είναι η φάση σου, όποιος κι αν είσαι και όποια η ηλικία σου, αυτή η ιστορία θα ανταμείψει τον χρόνο σου με βεβαιότητα.



Η Κία Φιλιππίδου γεννήθηκε στην Καστέλα του Πειραιά, τελείωσε το Αρσάκειο Ψυχικού και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Εργάσθηκε ως επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της Χρήστο Φλώρο και έχει μια κόρη και δύο εγγονούς. Τον Οκτώβριο του 2021 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της με τίτλο Η καλοσύνη αιωρείται πάνω από δυο καρβέλια ψωμί και ένα γέρικο κουνέλι από τις εκδόσεις Θερμαϊκός.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη