Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Η αξία της ζωής

Ο θίασος της παράστασης «Η αξία της ζωής»

Ο φόβος του ανθρώπου για το τέλος του. Όταν η ζωή συναντά τον θάνατο.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί ίσως την καλύτερη παράσταση που έχει παιχτεί εδώ και δύο χρόνια. Είδα πάρα πολλές παραστάσεις πέρσι, αλλά και φέτος, μα καμία δεν με συνεπήρε όπως Η αξία της ζωής.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας σκηνοθετεί εξαιρετικά το υπέροχο έργο της βραβευμένης με Emmy Τζέιν Άντερσον. Το σενάριο, η σκηνοθεσία αλλά και οι ερμηνείες των τεσσάρων ηθοποιών στην σκηνή θ' αγγίξουν τις ψυχές όσων θα παρακολουθήσουν αυτό το εξαίσιο δημιούργημα.

Ο Μπιλ και η Ντίνα, ένα θεοσεβούμενο ζευγάρι που περνάει την μεγαλύτερη του απώλεια έχοντας χάσει την μονάκριβή του κόρη, λόγω της απαγωγής και της άγρια δολοφονία της από ένα σχιζοφρενή περιθωριακό. Προσπαθούν ματαίως να το αντιμετωπίσουν και απομακρύνονται μέρα με την ημέρα ψάχνοντας ξεχωριστά για τα επόμενά τους βήματα. Οι ρόλοι, που παίζουν η Πέγκυ Σταθακοπούλου και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, είναι συγκλονιστικοί, αληθινοί. Προσπαθώντας να διαχειριστούν τον πόνο τους αναζητούν τον επόμενο λόγο ύπαρξης.

Μια πυρκαγιά στο σπίτι μιας ξεχασμένης ξαδέλφης της Ντίνας θα οδηγήσει το ζευγάρι να επισκεφτεί το ζεύγος Τζάνετ και Μπιλ, που βιώνουν έναν επερχόμενο αποχωρισμό από τον καρκίνο, που είναι μη αναστρέψιμος, του Μπιλ. Ένα ζευγάρι βαθιά αγαπημένο με τελείως διαφορετική αντίληψη για τα πιστεύω και τα θέλω τους, που μένουν σε ένα πρόχειρο κτίσμα. Η Αθηνά Τσιλύρα και ο Βασίλης Ρίσβας είναι υπέροχοι, ανατρεπτικοί, δύο καρδιές που χτυπούν σαν μία και με την Τζάνετ να αναρωτιέται δυνατά: Πώς θα μπορέσω να ζήσω χωρίς εσένα; ανακοινώνοντας ότι θα τον ακολουθήσει στον θάνατο.

Δύο ζευγάρια με τελείως διαφορετικά πιστεύω και νοοτροπία, θα συγκρουστούν, θα φωνάξουν, θα βρίσουν, θα μειώσουν αλλά θα αγαπήσουν τη διαφορετικότητά τους και θα μάθει ο ένας από τον άλλον τι σημαίνει να μοιράζεσαι. Και από την αταίριαστη συνάντηση θα προκύψουν μεγάλες ανατροπές.

Ένα θέατρο γεμάτο με ανθρώπους που έχουν ταυτιστεί με τον τρόπο που μεταφέρουν τα συναισθήματά τους οι τέσσερις υπέροχοι στην σκηνή ώστε όλοι μας να έχουμε δακρύσει. Μια παράσταση που αποκλείεται να ξεχάσει κάποιος. Και σε ένα φανταστικό φινάλε, μετά το θεατρικό φινάλε, ο Σωτήρης Τσαφούλιας θα μείνει στην σκηνή για να μεταφέρει το συναίσθημα ακόμα πιο βαθιά στους θεατές μέσα από την συζήτηση που ακολουθεί. Και ο κόσμος επικοινωνεί και μοιράζεται... και άκουσα νέους ανθρώπους να καταλαβαίνουν πολλά και χάρηκα για το μέλλον που θα προσφέρουν.

Δεν ξέρω για πόσο θα παίζεται αλλά μακάρι να συνεχίσει για πολύ, για να πάει πολύ περισσότερος κόσμος να το παρακολουθήσει. Είμαι όμως σίγουρος ότι ο σκηνοθέτης αναζητά ήδη την επόμενή του πρόκληση διότι έχει πολύ ανήσυχο πνεύμα για να σταθεί για πολύ στις δάφνες του.

Πρέπει να το παρακολουθήσουν όλοι διότι θα βομβαρδιστούν με τα περισσότερα μηνύματα που μπορεί να δώσει μια παράσταση και θα νιώσουν πιο ανάλαφροι, πιο άνθρωποι. Αυτό θα δώσει απλόχερα η αξία της ζωής μας.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

Συντελεστές:
Ηθοποιοί:
Ντίνα: Πέγκυ Σταθακοπούλου
Μπιλ: Δημήτρης Μαυρόπουλος
Τζάνετ: Αθήνα Τσιλύρα
Νιλ: Βασίλης Ρίσβας
Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας
Μετάφραση - Απόδοση: Ναταλύ Δούκα
Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη
Σχεδιασμός φωτισμών: Σωτήρης Τσαφούλιας, 'Eλενα Πετροπούλου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου
Βοηθός σκηνοθέτη: Καρολίνα Ζαπατίνα
Β' Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Διασσάκης
Οργάνωση παραγωγής: Θωμάς Χαρέλας
Παραγωγή: Black Spine

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη