Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού * Όταν το μαζί πληγώνει * Δίχως ένα αντίο ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις * Λυκόσκυλα, Ίμερος και Ηλιοτρόπιο ονείρων ** Διηγήματα: Το δέρμα της φώκιας * Ταρτάν το άλογο, Θεατές και δράστες και Η αγωνία του μέτρου ** Διάφορα άλλα: Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

Για το βιβλίο «Αφώτιστες περιοχές» του Βασιλείου Γιαννάκη

Αφώτιστες περιοχές, Βασίλειου Γιαννάκη

Πρόκειται για ένα έργο που φαινομενικά περιέχει πέντε ασύνδετες ιστορίες, Ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό, όλες τους διαδραματίζονται κάτω από τις ίδιες, μυστηριώδες συνθήκες, με τους ήρωες να αντιμετωπίζουν κοινές και παράλληλα πέρα από τη φαντασία τους δυσκολίες, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις προσωπικές τους δυνάμεις.

Μα πριν προχωρήσουμε στα ενδότερα των σελίδων, ας εστιάσουμε στο πρόσωπο του συγγραφέα. Όπως αναφέρεται και στο βιβλίο, ο Βασίλειος Γιαννάκης γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων. Όντας μανιώδης συλλέκτης και αναγνώστης της λογοτεχνίας τρόμου, παρακολουθεί ανελλιπώς οτιδήποτε σχετίζεται με τη συγκεκριμένη κατηγορία (από ταινίες, μέχρι video games). Το 2014 κυκλοφόρησε η πρώτη προσωπική ανθολογία διηγημάτων του με τίτλο Μυστικοί εφιάλτες και μικροί φόβοι και το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα που έχει τον τίτλο Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια. Αρθρογραφεί στις ιστοσελίδες Nyctophilia και horrorant.

Το βιβλίο Αφώτιστες περιοχές το αφιερώνει «σε όλους τους εκπροσώπους της ελληνικής φανταστικής λογοτεχνίας. Στους πρωτεργάτες της, σε όσους την ανέδειξαν, σε όσους γνωρίζω προσωπικά και σε όσους θα γνωρίσω στο μέλλον». Στη συνέχεια υπάρχει και ένα εισαγωγικό σημείωμα δια χειρός Περικλή Μποζινάκη. Σ' αυτό αναφέρει μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία του Βασίλη Γιαννάκη, καθώς επίσης μας προετοιμάζει και για όσα πρόκειται να διαβάσουμε στις ιστορίες που ακολουθούν.

Πρώτη στη σειρά είναι Οι κάτοικοι των τοίχων όπου κεντρικός ήρωας είναι ο Μάριος Κοσιώνης. Πρόκειται για έναν άνδρα που βρήκε καταφύγιο για την προστασία του σ' ένα μικρό διαμέρισμα στα δυτικά προάστια μιας πόλης. Όπως μας εξομολογείται ο ίδιος, οι κάτοικοι έχουν φύγει εδώ και καιρό από εκεί. Μάλιστα στη μοναξιά του αναπολεί τις μέρες που κάποτε η περιοχή έσφυζε από ζωή, γεμίζοντάς μας εξαρχής με πάμπολλα ερωτηματικά, όπως γιατί κατάντησε έτσι το μέρος και γιατί ο ίδιος κρύβεται και από ποιους.

Στην επόμενη εξιστόρηση με τον τίτλο Εργατικό κόστος έχουμε να κάνουμε με τον Πέτρο. Τον βρίσκουμε να περιδιαβαίνει τις φτωχογειτονιές των ανατολικών συνοικιών μιας πόλης. Εδώ, που τα τελευταία εκατό χρόνια και πλέον, βλέπεις σωρηδόν τα υποσιτισμένα παιδιά και τους άστεγους γέρους. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σελίδα 153 είναι «μια περιοχή όπου τα πάντα είχαν παραδοθεί στο έλεος του λιμού». Μάλιστα, στο βάθος της πόλης δεσπόζει ο επιβλητικός όγκος ενός εργοστασίου. Αυτός είναι και ο προορισμός του. Να μεταβεί στο συγκεκριμένο κτήριο και να εξιχνιάσει όλα εκείνα τα μυστηριώδη που λαμβάνουν χώρα στα ενδότερά του.

Στη συνέχεια γνωρίζουμε τον Φρανκ. Τον πρωταγωνιστή του επόμενου διηγήματος με τίτλο 666 khz. Η δική του ιστορία έχει να κάνει με ένα περίεργο χόμπι του: Να παρακολουθεί στα βραχέα σταθμούς που εκπέμπουν μια σειρά από αριθμούς και λέξεις. Μέχρι που η βελόνα του πομποδέκτη του φτάνει στα 666 khz κι εκεί ακούει αγωνιώδη, ανθρώπινα ουρλιαχτά. Πού νομίζετε πως θα τον οδηγήσει άραγε η επιμονή του για να μάθει από πού προέρχονται;

Λίγο πριν το τέλος του βιβλίου, έχουμε το διήγημα Το κανάλι. Εδώ, ο αφηγητής μας μας εκμυστηρεύεται πως μένει στη Λιβαδούπολη. Ένα μέρος μέσα στο οποίο εκτείνεται ένα ιδιαίτερο κανάλι. Όχι, δεν περιέχει, όπως θα περίμενε κανείς, νερά ή λύματα, μα σ' αυτό κυλούν τεράστιες ποσότητες από αίμα...

Και το αναγνωστικό μας ταξίδι ολοκληρώνεται με τΗ μελωδία των ζωυφίων. Σ' αυτό, ο Τάκης Βάρβας μας κάνει κοινωνούς στ' απόκρυφα μυστικά ενός ιδιαίτερου τραγουδιού του συγκροτήματος Lamia Nocturna, οδηγώντας μας σε σκοτεινά κι αφώτιστα μονοπάτια που είναι αμφίβολο αν καταφέρεις να δραπετεύσεις απ' τη μοίρα.

Τελειώνοντας το ταξίδι με το βιβλίο Αφώτιστες περιοχές, ένιωσα πως περιπλανήθηκα σ' εκείνα τα μέρη της ίδιας μου της πόλης τα οποία φοβόμουν να πλησιάσω. Συνομιλώντας παράλληλα με άτομα μοναχικά, τα οποία γνώριζαν και μου εμπιστεύτηκαν μυστικά που πρέπει να μεταλαμπαδεύσω κι εγώ μελλοντικά σε κάποιον ανήσυχο συνταξιδιώτη.
Άλλωστε, οι ήρωες του βιβλίου θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι εσύ ή εγώ. Άτομα της καθημερινότητας, που η ζωή τους έθεσε ξαφνικά το δίλλημα να κάνουν ή όχι ένα βήμα προς το παράδοξο, διαβαίνοντας ένα μονοπάτι που σίγουρα θα έφτανε στα άκρα τις αντοχές της φαντασίας τους.

Εσύ τι θα έπραττες, άραγε, στη θέση τους;



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Η συλλογή διηγημάτων του Βασιλείου Γιαννάκη Αφώτιστες περιοχές κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις 24 Γράμματα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Το δέρμα της φώκιας, Αριστούλας ΔάλληΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΛυκόσκυλα Αγγέλας Καϊμακλιώτη, Ίμερος Μαίρης Χάψα και Ηλιοτρόπιο ονείρων Γιάννη ΑναστασόπουλουΔίχως ένα αντίο, Γωγώς Ψαχούλια
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΌταν το μαζί πληγώνει, Βικτώριας ΠροβίδαΤαρτάν το άλογο Ευτυχίας Καλλιτεράκη, Θεατές και δράστες Σύλβας Γάλβα και Η αγωνία του μέτρου Γιώργου ΣπανουδάκηΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη