Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ ebooks ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Αιθέρια: Η προφητεία * Ζεστό αίμα * Το μονόγραμμα του ίσκιου * Μέσα από τα μάτια της Ζωής! * Οι Σισιλιάνοι * Όλα θα πάνε καλά ή και όχι * Νυχτοπερπατήματα * Ο πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου * Ο αρχάγγελος των βράχων * Το όνειρο του γερακιού ** Ποίηση: Και χορεύω τις νύχτες * Δεύτερη φωνή Ι * Άπροικα Χαλκώματα * Σκοτεινή κουκκίδα * Καταδύσεις ** Διάφορα άλλα: Πλάτωνας κατά Διογένη Λαέρτιο * Παζλ γυναικών * Rock Around... Women! ** Παιδικά: Οι κυρίες και οι κύριοι Αριθμοί * Η Αμάντα Κουραμπιέ, η μαμά μου * Ο Κάγα Τίο... στην Ελλάδα ** Νουβέλες: Όταν έπεσε η μάσκα

The Double Life of Veronika (the soundtrack)

Κριστόφ Κισλόφσκι «The Double Life of Veronika» (La double vie de Véronique)

Το 1991 κυκλοφόρησε η ταινία του Κριστόφ Κισλόφσκι «The Double Life of Veronika» (La double vie de Véronique) με πρωταγωνιστές τους: Ιρέν Ζακόμπ, Βλάντισλαβ Κοβάλσκι, Κελίνα Γέντρουσικ κ.α. Τα εκπληκτικά πλάνα του Κισλόφσκι αιχμαλωτίζουν τον θεατή παραδίδοντάς του μαθήματα ποιοτικού κινηματογράφου και, την ίδια στιγμή, τον βυθίζουν σε έναν ονειρικό κόσμο, στον οποίο ο σκηνοθέτης φροντίζει να δώσει μεταφυσική διάσταση. Δεν είναι μόνο η εκπληκτική σκηνοθεσία, μια πανδαισία εικόνων, η φωτογραφία του Σλάβομιρ Ίντζιακ, το σενάριο των Κριστόφ Κισλόφσκι και Κριστόφ Πρέσιεβιτς· στην καλλιτεχνική επιτυχία της ταινίας συνέβαλε και η μουσική υπόκρουση του Πολωνού συνθέτη Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ.

Ο Κισλόφσκι και ο Πράισνερ είχαν στενή φιλία, η πρώτη τους συνεργασία ήρθε το 1985 με την ταινία «Δίχως τέλος» (bez konca). Ακολούθησαν: η «Μικρή ερωτική ιστορία» το 1988, η τηλεοπτική σειρά «Δεκάλογος» (1989), «Η διπλή ζωή της Βερόνικα» και η τριλογία τα Τρία χρώματα: «Μπλε ταινία», «Κόκκινη ταινία» και «Λευκή ταινία». Το 1996, σε ηλικία πενήντα τεσσάρων ετών και αφού είχε δηλώσει την αποχώρησή του από την κινηματογραφική βιομηχανία, ο Κισλόφσκι απεβίωσε και ο επιστήθιος φίλος του, Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, έγραψε το εκπληκτικό άλμπουμ «Ρέκβιεμ για τον φίλο μου» προς τιμήν του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Στο «The Double Life of Veronika», ο συνθέτης δίνει στα θέματά του μια πολυπλοκότητα και την ίδια στιγμή, με έναν μαγικό τρόπο, τα κάνει να ακούγονται τόσο οικεία και ανθρώπινα, που απλά κλείνεις τα μάτια απολαμβάνοντας ένα γαλήνιο σαραντάλεπτο. Η μουσική άλλοτε ακολουθεί τους ήρωες, εμβαθύνοντας ταυτόχρονα στο σύμπαν της ταινίας, και άλλοτε παίζει με τους θεατές ένα γλυκό και συνάμα ξεχωριστό συναισθηματικό παιχνίδι αγγίζοντας τα μύχια της ψυχής.

Ο Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ φιλοσοφεί μέσω της μουσικής του χτίζοντας ένα στέρεο κρηπίδωμα κάτω από τις αλαβάστρινες μελωδίες του. Η μουσικοθεατρική υφή, τα γυναικεία φωνητικά, η ρομαντική αφήγηση και η αμεσότητα –τα συστατικά της επιτυχίας– αγκαλιάζουν τον θεατή και τον οδηγούν στον μαγικό κόσμο του διδύμου Κισλόφσκι-Πράισνερ, αφήνοντας τους σινεφίλ να βιώσουν έναν έντονο μουσικό οργασμό.

Το σάουντρακ του «The Double Life of Veronika» κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Μουσικής από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου του Λος Άντζελες. Ο δίσκος κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1991 από την γαλλική δισκογραφική Sideral. Τα κομμάτια του άλμπουμ που ξεχωρίζουν: «Van Den Budenmayer Concerto In E Minor», «The Puppets» και «Concerto In E. Contemporary Instrumentation Nr 3».

Συνθέτης: Zbigniew Preisner
Δισκογραφική: Virgin

Track listing
01. Weronika
02. Veronique
03. You Will Come
04. Childhood
05. Van Den Budenmayer Concerto In E Minor (Sbi 152) Version 1798
06. Veronique
07. Solitude
08. The Puppets
09. Theme 1st Transcription
10. Childhood II
11. Alexander
12. Alexander II
13. Theme 2nd Transcription
14. Concerto In E (Contemporary Instrumentation Nr 1)
15. Concerto In E (Contemporary Instrumentation Nr 2)
16. Concerto In E (Contemporary Instrumentation Nr 3)
17. Van Den Budenmayer Concerto In E Minor (Sbi 152) Version 1802
18. End Credits
Αφιερωμένο σε έναν υπέροχο και αξιοσέβαστο άνθρωπο, τον φίλο και συνοδοιπόρο, Σπύρο Παπουτσή. Γνωριστήκαμε κάτω από περίεργες και μαγικές συνθήκες, ο Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, αγαπημένος του Σπύρου, μας έφερε κοντά και ήταν αδύνατον να ξεφύγουμε από το κάλεσμά του.
Αγαπημένε, Σπύρο, εύχομαι από καρδιάς να είσαι πάντα καλά και να συνεχίσεις να ακούς τούτον τον σπουδαίο συνθέτη.
Με σεβασμό και εκτίμηση, ο φίλος σου,


Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
΄΄Εξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΌταν έπεσε η μάσκα, Κωνσταντίνας ΜαλαχίαΌλα θα πάνε καλά ή και όχι, Meg MesonΟ αρχάγγελος των βράχων, Μένιου ΣακελλαρόπουλουΝυχτοπερπατήματα, Λέιλα ΜότλιΟ Κάγα Τίο... στην Ελλάδα, Καλλιόπης ΡάικουΠαζλ γυναικών, Σοφίας Σπύρου
Το μονόγραμμα του ίσκιου, Βαγγέλη ΚατσούπηΣκοτεινή κουκκίδα, Γιάννη ΣμίχεληΠλάτωνας κατά Διογένη ΛαέρτιοΚαι χορεύω τις νύχτες, Γαβριέλλας ΝεοχωρίτουΑιθέρια: Η προφητεία, Παύλου ΣκληρούRock Around... Women!, Γιώργου ΜπιλικάΆπροικα Χαλκώματα, Γιώργου Καριώτη
Οι Σισιλιάνοι, Κωνσταντίνου ΚαπότσηΟ πρίγκιψ του δευτέρου ορόφου, Άρη ΣφακιανάκηΜέσα από τα μάτια της Ζωής!, Βούλας ΠαπατσιφλικιώτηΖεστό αίμα, Νάντιας Δημοπούλου
Καταδύσεις, Κατερίνας ΜαρτζούκουΤο όνειρο του γερακιού, Αλεξάνδρας ΜπελεγράτηΔεύτερη φωνή Ι, Γιάννη Σμίχελη